Litomyšl v neděli převezme opravené zámecké návrší

Vložil
ČTK
13.09.2014 11:25
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl zítra slavnostně převezme klíče od opravených objektů a prostranství zámeckého návrší. Obnoveno už bylo deset z 11 objektů a prostranství, zbývá dokončit opravu přístavby piaristické koleje, kterou zdržely nálezy archeologů. Prostory slouží mnoha organizacím kulturního a vzdělávacího zaměření, řekla ČTK mluvčí radnice Michaela Severová. Stoprocentní dotace zaplatí opravy a restaurátorské práce prvního nádvoří, pivovaru, konírny, jízdárny, horního nádvoří, kočárovny, stáje, parku, piaristické koleje, piaristického kostela a předzámčí.

    Zázemí na zámeckém návrší využívá například obecně prospěšná společnost Centrum pro restaurování, Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, organizace Smetanova Litomyšl či Národní památkový ústav. V rámci projektu vznikla také Škola na zámku, která propojuje zážitkovou pedagogiku a genius loci lokality. Připravuje pro žáky základních a středních škol dvouhodinové programy zaměřené na hudbu, výtvarné umění, architekturu, historii nebo environmentální výchovu. V piaristickém kostele Nalezení svatého Kříže je umístěna výstava diecézního muzea nazvaná Andělé na návrší, v konírně labyrint pro děti, stáj slouží jako prostor pro větší kulturní a společenské akce. Regionální muzeum má v nové půdní vestavbě pivovaru depozitáře a dílny, v pivovaru také funguje Evropské školicí centrum zřízené městem Litomyšl a organizací YMCA.
    "Akce v objektech organizují i další městské společnosti, Smetanův dům nebo Městská knihovna," uvedla Severová.
    Na projekt revitalizace zámeckého návrší včetně jeho propagace a provozu získala radnice evropskou dotaci 400 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Další neuznatelné náklady, například vybavení kočárovny nebo apartmánu nad rodným bytem Bedřicha Smetany, a vícepráce musí radnice zaplatit ze svého.
0 komentářů
přidat komentář

Související články