Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Sofistikované bydlení v kopci aneb dům se skleněnou
Sofistikované bydlení v kopci aneb dům se skleněnou "hlavou"

Na svahu s působivým výhledem na město Warburg vyrostl rodinný dům, při jehož výstavbě investor dovolil řídit se neméně působivým a zároveň vysoce prakticky pojatým architektonickým konceptem. Hlavní užitné místnosti vynikají výraznou dávkou transparentnosti a bourají často hranice mezi interiérem a exteriérem. Významně k tomu přispívají velkoformátové prosklené stěny z hliníkových fasádních, okenních a dveřních profilů Schüco.

Kolmo ke svahu orientované podélné stavební dílo se skleněnou "hlavou". Na obou podlažích s excelentním výhledem na město Warburg a okolí.

Jen stěží byste hledali krásnější výhled. Pozemek má půlkruhový půdorys a v jeho středu dříve stála budova z roku 1955. Byl to jednopodlažní dům v tamním tradičním stylu se sedlovou střechou a orientací paralelně se svahem, nechybělo podkroví a dominantní vikýř. Stávající objekt, domov rodičů investora, byl v roce 1987 kvůli rozrůstající se rodině rozšířen o přístavbu v postmoderním stylu. Místní lidé stavbu příznačně nazývali "domem v kolébce". Výhled je orientován na jihovýchod, ve svahu pod domem se rozléhá město Warburg s okolím, na obzoru pak zřícenina hradu Desenberg na vyvýšenině sopečného původu v jinak rovinné oblasti Warburger Börde.

Soutěž na nový projekt
Myšlenku starý objekt rekonstruovat majitel rychle přehodnotil. Náklady by byly stejné jako na novostavbu, navíc s omezením v dispozičním řešení a celkovém designovém konceptu. Po definitivním rozhodnutí o nové výstavbě byl projekt svěřen do rukou čtyř místních architektonických firem. Přičemž investor architektům ponechal velmi volné ruce. Požadavky byly vymezeny pouze těmito oblastmi: počet osob, transparentnost, otevřenost, moderní pojetí a energetická efektivnost objektu. Vítězný návrh předložila firma Ladleif Architekten z města Kassel. Ukázalo se, že klient byl otevřený odvážnému a mimořádnému konceptu, který charakterizuje podélné, tyčovité provedení budovy, posazené kolmo do svahu. Přičemž jedna třetina délky objektu se v podstatě vznáší v kopci. Hlavní obytné zóny jsou umístěny ve dvou úrovních nad sebou, vždy s orientací v přední části s výhledem. V přízemí se nachází kuchyň s výraznou prosklenou plochou, umožňující rozhled. V horním patře mají majitelé obývací část s terasou a excelentním pohledem do okolí.
Část zadání z dílny Ladleif Architekten popisuje venkovní prostor se zdmi a terasami z pískovce, které vycházejí z půlkruhového půdorysu pozemku a integrují v sobě původní stromy a zeleň.

Dialog mezi moderními a pro danou oblast typickými materiály
Variace v provedení fasády přispívá k diferenciaci budovy a obytných zón. Nejvyšší podlaží s přesahem má zezadu odvětrávanou fasádu z eternitových panelů v odstínu červeného vína. Okenní profily a osvětlovací prostory jsou do pláště z cementovláknitých desek integrovány v horizontální poloze. Důležité je jejich hlubší zapuštění kvůli prostoru pro skryté externí zastínění. Fasáda v přízemí, kde se nachází hlavní vstupní zóna a prostorná kuchyň, v sobě střídá transparentní a uzavřené plochy. Otevírá se směrem do údolí, kde celoprosklený roh v celé výšce patra umožňuje nejen během vaření výhled do krajiny. Z kuchyně a jídelny jsou na dohled také vstupní vrátka na pozemek. Zpředu pod kuchyní a přilehlou terasou objekt sedí na podstavci z pískovce z řeky Weser, který lemuje prostor kolem teras a vytváří zázemí pro podzemní garáže. Právě tento prvek do projektu navrací původní materiál, z pískovce jsou postaveny historické hraniční zdi ve svahu kolem pozemku.
Hliníkové profily v odstínu šedá mat TIGER s metalickou texturou barevně ladí s červenou fasádou, bílými stropy a zdmi, dřevěnými masivními prkny i šedými deskami z čediče na podlaze.

Bez překážek mezi vnitřním a vnějším prostorem
Prosklené stěny významně přispívají ke kvalitě života v domě, zejména se jedná o otevíratelné plochy v kuchyni v přízemí a v obýváku v horním patře. Vizuálně i funkčně boří prosklené fasádní a posuvné systémy hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem. Tím spíše, je-li možné tyto stěny otvírat za hezkého počasí a obydlí si přirozeně rozšířit o prostor teras a nejen ten ... Popsané slučování a využívání vnitřního a vnějšího prostoru téměř bez hranic vedlo k volbě jednotného materiálu na podlahách, v přízemí architekt vybral čedičové desky, do prvního patra pak tvrdá a odolná dubová prkna.
 
Špičkové technologie
Ve fázi plánování se při volbě fasádních materiálů diskutovalo třeba o oceli a mědi. V rámci zasklených ploch však byly jednoznačně a bez jakýchkoli pochyb vybrány vysoce kvalitní hliníkové profily. Zadáním byla touha po úzkých pohledových šířkách, automatizovaném ovládání, jednotném minimalistickém vzhledu pro okna, dveře, pevná zasklení i stropní okna zároveň. Vzhledem k impozantním rozměrům elementů bylo zapotřebí myslet také na vysokou statickou únosnost. Profily jsou vybaveny vysoce tepelně izolovanými bezpečnostními trojskly, přičemž hmotnost jednotlivých skleněných tabulí je přibližně 500 kg. Velikost těchto elementů i jejich váha vyžadují speciální technologii při kompletaci s hliníkovými profily i odpovídající techniku pro instalaci v místě realizace. Ve spojení s vysoce tepelně izolovanými profily německé značky Schüco ze série HI (High Insulated) a maximálně izolovanými profily ze série SI (Super Insulated) dosahují elementy výborných U hodnot (Ug 0,7 W/m²K; Uw < 1,0 W/m²K).
Kuchyň v přízemí s výhledem jak z kokpitu letadla. Umožňují ho dvě prosklené stěny sbíhající se v rohu (6,11 x 2,5 m a 7,37 x 2,5 m).

Instalace a odstíny

Technologicky je nejvíce sofistikovaná stěna s posuvnými dveřmi ze systému Schüco ASS 70.HI v kombinaci s pevnými plochami z fasádního systému Schüco FW 50+ HI, použita byla v kuchyni a obýváku. Realizaci zajistila firma Budo Metallbau GmbH z Warburgu. Profily pevných částí jsou dokonale zapuštěny na úroveň podlahy, pohyblivé plochy jsou vedeny na kolejnicích vsazených do podlahy. V celém prostoru je tak dokonale bezbariérový přístup, přispívá k tomu i výtah umístěný v zadní části objektu. Výjimečnost hliníkových profilů Schüco, instalovaných ve fasádě i střeše, spočívá také v jejich povrchové úpravě. V tomto případě investor vybral kvalitní strukturovaný povrch TIGER v šedém odstínu a matném provedení, který krásně harmonizuje s čistotou a blyštivostí skla. Souhru barev na fasádě doplňuje výrazný odstín červeného vína, který kontrastuje s bílými plochami na zdech a stropech.

Energetická efektivnost a soběstačnost

Vyjma designu a funkčnosti byl při návrhu důraz kladen na oblast energetické efektivnosti a udržitelnosti. Klient požadoval využití regenerativních zdrojů energie, přičemž vyloučil závislost na jediném zdroji. Ideálem se stala kombinace kotle na pelety a plynového kondenzačního kotle. Teplou vodu po celý rok zajišťují solární termické kolektory, umístěné na ploché střeše. Rodinný dům je v obou poschodích vybaven podlahovým topným systémem a ventilačním systémem integrovaným do fasády. O přísun čerstvého vzduchu v obytné části se tak stará decentralizovaný větrací systém s rekuperací tepla. S takto „soběstačně“ nastavenými opatřeními dosahuje nová budova velmi dobrých výsledků ve spotřebě a úsporách energie.

DETAILY PROJEKTU: Rodinný dům ve Warburgu, Německo
Architekt: Meinrad Ladleif, Ladleif Architekten BDA, Kassel
Realizační firma: Budo Metallbau GmbH, Warburg-Dösssel
Realizační období: 2009 - 2011
Užitná plocha: 280 m2 / 2 podlaží
Stručný profil: Betonová konstrukce s 16cm (přízemí) a 20cm (horní patro) vnější izolací a zavěšenou, zezadu odvětrávanou fasádou z eternitových panelů v odstínu červeného vína, trojité zasklení oken i dveří, pevné zasklení, posuvné systémy a střešní zasklení, sluneční ochrana externími žaluziemi
Systémy: Schüco FW 50+.SI (pro pevné zasklení a střešní zasklení), Schüco AWS 75.SI (okenní systém), Schüco ADS 75.SI (dveřní systém), Schüco ASS 70.HI (posuvně zdvižné dveře, motorový pohon skrytý v rámu)
Energetický koncept: kotel na pelety v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem (záložní zdroj), solární termické kolektory pro ohřev vody, podlahový topný systém v celém domě, ve fasádě integrovaný ventilační systém - decentralizovaný větrací systém s rekuperací tepla v obytných částech domu, přibližné hodnoty spotřeby: užitečná energie kolem 56 kWh/m²a, celková energie kolem 66 kWh/m²a, primární energie kolem 18 kWh/m²a.
Řez
Zdroj: Schüco CZ s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 10.09.14 10:10
Návštěvnost: 4434 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.