V Ostravě finišují přípravy na otevření velkého Světa techniky

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
08.09.2014 21:30
Ostrava

Ostrava - V ostravské Dolní oblasti Vítkovice končí přípravy na otevření velkého Světa techniky, který bude hravou a zábavnou formou představovat vědu a techniku. Populárně-naučné centrum bude pro veřejnost zpřístupněno od 26. září, řekla dnes ČTK vedoucí provozu Světa techniky Šárka Želinská.
    Na ploše 14.000 m² budou připraveny čtyři světy s trvalými expozicemi, Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody, a jeden svět určený pro dočasné výstavy. Součástí objektu bude také 3D kino a Divadlo vědy.
    "V tuhletu chvíli se dokončují jednotlivé exponáty, precizují se do takové podoby, aby mohly být návštěvníkům představeny, ale zároveň jsme teď ve fázi testovacího provozu. To znamená nejenom individuálně zkoušíme, jak co funguje, ale zároveň si tady zveme například určité školní třídy," řekla Želinská.
    Většinu expozic najdou návštěvníci v přízemí objektu, který přitahuje pozornost především díky své prosklené fasádě, v níž se zrcadlí industriální okolí. Dětský svět bude určen nejmenším návštěvníkům od dvou do šesti let. "Expozice obsahuje opravdu všechno to, co děti v předškolním věku zajímá. Zaměřili jsme se na aktivity nejenom rozumové, ale i tělesné, na rozvoj fantazie a ostatních vlastností," řekla Želinská. Dětský svět je vlastně obrovskou hernou, v níž si děti mohou hravou formou otestovat nejrůznější profese. Nechybí v něm lékařská ordinaci, s pomocí jeřábu si mohou vyzkoušet stavbu domu, na divadelní scéně zahrát na herce či u modelu automobilu okusit povolání automechanika. Součástí tohoto světa jsou ale i kuchyňské linky, farmářský trh s potravinami a vodní svět. Nechybí ani pohádkový les nebo prolézací bludiště.
    Sousedící expozicí je pak Svět civilizace, který bude ukazovat existenci člověka v průběhu celého dne. "V naší expozici se na všední věci podíváme z různých úhlů, protože například v Africe snídají něco jiného nebo mají úplně jiné koníčky než třeba děti v Evropě, takže z tohoto pohledu se podíváme na celou civilizaci," uvedla Želinská. Součástí expozice bude i pískovcový kvádr, z něhož návštěvníci mohou tvořit různá díla.
    V přízemí je i Svět vědy a objevů, který představí řadu zajímavostí z přírodovědných a technických oborů. Největším světem bude Svět přírody, který se nachází v prvním patře a jeho součástí je botanická zahrada, která kromě poznání bude sloužit také k odpočinku a relaxaci. "Svět přírody je rozdělen na deset zajímavých oáz, které se věnují například člověku, železu, energii, jídlu, elektřině či světle. Zajímavostí je také expozice o člověku, která ukazuje vývoj lidstva a také jedna zvláštnost, což je expozice duše," podotkla Želinská. Součástí expozice bude také velký strom vybudovaný v kubistickém stylu, kde návštěvníci budou moci vystoupat až do pomyslné koruny a rozhlédnout se po okolí Světa techniky. Jeden z velkých exponátů zase bude zaměřen na Vesmír.
    Vybudování Světa techniky stálo zhruba 700 milionů korun, většina nákladů byla hrazena z fondů Evropské unie a státního rozpočtu. Zatím v Dolní oblasti Vítkovice funguje takzvaný malý Svět techniky, který vznikl v bývalé VI. energetické ústředně nyní nazývané U6. Seznamuje návštěvníky s vývojem techniky v českých zemích za posledních 200 let. Expozice je vytvořená v duchu francouzského romanopisce Julese Verna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články