Bronzová socha v Praze 6 připomíná odkaz vědce Nikoly Tesly

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
04.09.2014 19:20
Praha

Praha - Bronzová socha stylizovaná do podoby elektrického výboje je námětem pomníku, který ode dneška v Praze 6 připomíná vynálezy vědce Nikoly Tesly. Pomník dnes slavnostně odhalili zástupci místní radnice a magistrátu a vedení radnice v Záhřebu. Autory díla je akademický sochař Stefan Milkov a architekt Jiří Trojan. Plastika vyšla na více než čtyři miliony korun, část z toho dali sponzoři.

    Bronzový odlitek s nápisem Nikola Tesla 1856 - 1943 stojí v parku pojmenovaném po tomto významném vynálezci. Námět vzešel z anonymní soutěže. Dílo bude večer zevnitř prosvícené. "Myslím, že tento monument bude dělat čest parku a ulici Nikoly Tesly, které se nachází symbolicky nedaleko Českého vysokého učení technického," řekla ČTK po slavnostním odhalení starostka Marie Kousalíková (ODS).
    "Záměr vznikl asi před osmi lety a přes všechny nesnáze se jej nakonec podařilo realizovat," doplnila. Základní kámen pomníku byl položen a slavnostně odhalen v listopadu 2006 u příležitosti 150. výročí narození Nikoly Tesly. Plastiku chtěla radnice původně do parku umístit už loni na jaře.
    Americký fyzik chorvatského původu studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce.
    V letech 1936 až 1937 Tesla pobýval v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy. Získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odkaz...
Zdeněk Skála
05.09.14 09:08
zobrazit všechny komentáře

Související články