Olomoucká radnice zřídila funkci městského architekta

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
03.09.2014 12:00
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice zřídila funkci městského architekta, který bude dohlížet na architektonicko-urbanistickou kvalitu investičních akcí na území města a bude komunikovat s investory i odbornou veřejností. Na obsazení pozice městského architekta bude vypsáno výběrové řízení, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jan Holpuch (ODS).
    "Naše město potřebuje kvalitní architekty, kteří jsou uznávanými autoritami v oboru. Kteří jsou schopni komunikovat s odbornou veřejností, novináři, potenciálními investory a kteří budou umět vysvětlit stanoviska města a vést debatu," zdůvodnil zřízení nové pozice Holpuch.
    Městský architekt se bude podílet například na zpracování zadávacích podmínek pro investiční akce města či sledovat a komentovat urbanistickou a architektonickou činnost na území Olomouce.
    "Městský architekt by měl být také prostředníkem v diskusi mezi samosprávnými orgány města a odbornou veřejností a vykonávat i další činnosti, jimiž jsou například zpracování územních studií či jiných strategických materiálů," uvedl vedoucí odboru koncepce a rozvoje radnice Marek Černý.
    Radní v těchto dnech vypsali výběrové řízení na obsazení této nové pozice. "S ohledem na jeho standardní délku se dá očekávat, že o výsledku se bude rozhodovat až po volbách," podotkl Holpuch.
    Někteří architekti nedávno radnici kritizovali za to, že místo šéfa odboru koncepce a rozvoje, který dosud nahrazoval funkci hlavního architekta, léta obsazovala lidmi bez odpovídající odborné kvalifikace.
    "Radnice selhává ve svých základních funkcích. Roky vytváří územní plán se základními chybami a ještě není schopna ho schválit. Nerealizují se téměř žádné dopravní stavby a nová výstavba se neusměrňuje tak, aby byla městu prospěšná," upozornil Klub architektů Olomoucka (KAO).
    Nespokojení architekti připomněli plánovanou stavbu výškové budovy Šantovka Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace či výběr nových lamp pro centrální náměstí. Lampy podle KAO vybírali samotní radní. KAO je volné sdružení architektů, urbanistů a příbuzných odborníků spjatých s Olomouckem. Někteří jeho členové půjdou do komunálních voleb s novým hnutím ProOlomouc
0 komentářů
přidat komentář

Související články