Jiří Fajt přivede do NG hlavního kurátora

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
01.09.2014 17:00
Praha

Adam Budak (1966)
Praha - Dneškem v Národní galerii vznikla pozice hlavního kurátora, jejíž zřízení je prvním krokem k nové organizační struktuře. ČTK to řekl generální ředitel NG Jiří Fajt. V polovině září se funkce ujme Adam Budak (1966), který dosud působil v Hirshornově muzeu moderního umění ve Washingtonu. "Jeho prvním úkolem bude sestavení pracovní skupiny odborníků, která bude pracovat na nové koncepci sbírkové prezentace umění 19. až 21. století ve Veletržním paláci," uvedl Fajt, který NG vede od 1. července.
    Novou organizační strukturou chce prý instituci přiblížit světovým galeriím. Role hlavního kurátora bude zejména koncepční, koordinační a metodická, uvedl Fajt. Dnes je správa sbírek NG rozdělena do pěti jednotek (sbírek), které podle Fajta konají příliš "na vlastní pěst".
    "Z NG se tak vytratilo povědomí o tom, ze jsme jednou institucí s jedinou právní subjektivitou, čemuž musí být veškerá činnost podřízena," řekl. NG kvůli tomu podle něj není ani navenek vnímána tak silně, jak by bylo zapotřebí. Nová organizační struktura má také posílit a zviditelnit značku NG na domácí i mezinárodní scéně. Detaily chce Fajt společně s Budakem představit nejpozději v říjnu.
    Původem Polák Adam Budak vystudoval v Krakově divadelní vědu, věnoval se ale i filmu a architektuře. Historii a filozofii umění a architektury studoval na Středoevropské univerzitě v Praze. Ve Washingtonu působil tři roky, předtím vedl sbírku současného umění v Kunsthausu ve Štýrském Hradci. Kromě autorských výstav byl kurátorem třeba polského pavilonu na architektonickém bienále v Benátkách v roce 2004, v Praze se podílel na zdejších bienále výtvarného umění pořádaných v letech 2003 a 2005 Národní galerií. V roce 2008 byl mezi kurátory putovní přehlídky Manifesta, do expozice tehdy zařadil i českou výtvarnici Barboru Klímovou.
    Zda ustavení pozice hlavního kurátora bude znamenat zánik pozic ředitelů jednotlivých sbírek zatím není zřejmé. Fajt to nechce specifikovat a sami současné ředitelé to ještě nevědí.
    Fajt budoucí organizační model NG označuje jako "kurátorský". "Dnes má NG na kurátorských pozicích oficiálně 40 zaměstnanců, kteří ale mnohdy plní ryze administrativní a produkční úkoly, a mají tedy jen málo společného s vlastní pracovní náplní kurátora, tedy s odbornou správou sbírkového úseku, vědeckou činností a kreativitou směřovanou primárně k výstavním a publikačním projektům," vypočítává Fajt.
    Odhaduje, že kurátorů by mohlo být 12 až 15, přibližně stejný počet by pak mohl být asistentů kurátora. Tím by se mohl řešit i problém nástupní praxe absolventů vysokých škol. "Napříště pak již nebude možné, aby čerstvý absolvent přišel do NG rovnou na pozici kurátora, neboť ten bude muset prokazovat značné profesní zkušenosti a vědecké renomé na mezinárodní scéně," uvedl Fajt.
    Silnému postavení kurátora NG by podle něj prospělo, kdyby byl vybírán výhradně v otevřeném konkurzu. "A nebránil bych se tomu, aby konkurzy byly otevřené i pro zahraniční kolegy," doplnil s tím, že by zavedl pozici hostujícího kurátora, v zahraničí obvyklou.
0 komentářů
přidat komentář