Zdice plánují výstavbu nové školy za 60 milionů

Vložil
ČTK
01.09.2014 19:05
Zdice (Berounsko) - Zdice na Berounsku plánují výstavbu nové školní budovy za 60 milionů korun. Navštěvovali by ji žáci druhého stupně, kterým by se tak výrazně zkrátila cesta do školní jídelny. Původní objekt by mohl být využit například pro sociální služby, řekl ČTK místostarosta Richard Dolejš (ČSSS). O takzvané centralizaci školských zařízení ve Zdicích dnes vedení města jednalo s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD).
    "Stávající stav je takový, že děti musejí chodit do školní jídelny 1,5 kilometru přes celé město, což samozřejmě i z bezpečnostního hlediska není v dnešní době dobré," podotkl Dolejš. Budova druhého stupně je podle něj navíc přes 130 let stará a nevyhovuje moderním trendům ve školství. První i druhý stupeň by tak nově byly umístěny v jednom sektoru budov.
    Nový školní objekt by měl podle Dolejše vyrůst na místě současné školky, za kterou už se staví náhrada a kterou čeká demolice. "Vytvoří se lepší komfort jak pro žáky, tak pedagogy," uvedl místostarosta. Další výhodou bude navýšení kapacity zhruba o 30 míst proti současnému stavu, navíc bude v případě potřeby v budoucnu možné objekt rozšířit přístavbou.
    Město podle Dolejše bude muset na projekt získat dotaci. Chládek připomněl, že na výstavbu nových školských zařízení jsou určeny tři fondy. "Jeden byl už otevřen a je na úrovni ministerstva školství, druhý je na úrovni ministerstva financí a třetí bude evropský a bude určen právě na rozšíření kapacity škol a školek," řekl. Na ministerstvu školství je podle něj vyčleněno 1,5 miliardy korun a 12 miliard je v evropském fondu.
    Problém nedostatečné kapacity škol a školek se podle Chládka netýká jen nejbližšího okolí Prahy, ale i vzdálenějších oblastí, jako je třeba právě Berounsko. "Tím, jak je tady dobrá dopravní obslužnost do Prahy, tak se čím dál víc lidí stěhuje do této lokality," podotkl ministr, který dnes na Berounsku kromě Zdic navštívil také Hořovice, Králův Dvůr a Beroun.
0 komentářů
přidat komentář