Začala oprava kina Varšava v Liberci, na sál zatím peníze nejsou

Vložil
ČTK
28.08.2014 21:15
Liberec

Liberec - V Liberci začala tento týden obnova zchátralé budovy kina Varšavy, které je nejstarší kamenné ve městě. Peníze ale zatím stačí jen na rekonstrukci foyeru, kde bude kavárna. Peníze na opravu sálu chce spolek Zachraňme kino Varšava získat ve sbírce, kterou nyní vyhlásilo. ČTK to dnes řekl člen spolku Petr Hubáček.
    Spolek ještě na jaře plánoval, že provoz kina i s promítáním obnoví po rekonstrukci na přelomu září a října. Tento záměr ale musí odložit zatím na neurčito. "Momentálně máme v sále místo podlahy hlínu a tak ho můžeme používat leda na projížďky na koních, nikoliv na filmové projekce a kulturní akce," popsal současný stav Hubáček.
    Budova ve Frýdlantské ulici jen několik desítek metrů od radnice je ve velmi špatném stavu. Musí se opravit topení, elektrorozvody, kanalizace, toalety i sál, jehož interiér byl napaden dřevokaznými houbami. Varšava byla uzavřena před šesti lety, krátce po oslavě svých stých narozenin. Radnice tehdy na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun neměla peníze, v Liberci navíc vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě. Skupina nadšenců se provoz ve Varšavě snaží obnovit od roku 2012. Od radnice si budovu pronajala na sedm let, navíc od magistrátu získala na nejnutnější opravy 1,8 milionu Kč. "Na sanaci sálu to nestačí. Proto jsme se rozhodli udělat kvalitně aspoň foyer, aby bylo vidět, že se tady něco děje," nastínil Hubáček. Odhaduje, že vytápěná kavárna i s funkčním sociálním zařízením by mohla být v provozu od konce října či listopadu. Práce si vyžádají přes 1,3 milionu.
    Na obnovu sálu je odhadem potřeba asi pět milionů Kč, peníze chce spolek získat ve sbírce. Příspěvky je možné zasílat na účet 2400632436/2010. Spolek chtěl původně Varšavu opravit s pomocí evropské dotace. Od projektu za 20 milionů Kč ale loni ustoupil, protože peníze by na kompletní rekonstrukci budovy nestačily. Potřeba je asi 30 až 40 milionů.
    I když se v kině nepromítá, snaží se spolek pořádat filmové akce jinde. Naposledy to byl týdenní festival Rozmarné léto s každodenním promítáním na náměstí před radnicí. Akce před týdnem přilákala stovky diváků. "Na dobrovolném vstupném se vybralo přes 10.0000 korun, které budou použity na opravu vchodových dveří v kině," řekl další člen spolku Jiří Žid. Dveře by měly ještě letos získat svoji původní podobu, budou z mahagonového dřeva s mosaznými pláty a sklem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články