V Ledeburském paláci jsou vystaveny plány památek

Vložil
ČTK
21.06.2006 18:55
Praha

Praha - V Galerii Ledeburského paláce jsou ode dneška do 2. července vystaveny historické plány ze sbírek Národního památkového ústavu (NPÚ). Sbírka plánů zahrnuje dokumentaci staveb vzniklých od baroka po současnost. Výstava je otevřena denně od 10:00 do 21:00, doprovází ji reprezentativní katalog.

    Autoři výstavy vybírali plány podle jejich historické hodnoty a estetických kvalit. Vzhledem k malému prostoru k představení výběr velmi zúžili a zaměřili se na charakteristické a reprezentativní ukázky jednotlivých časových období, větší pozornost věnovali architektonickým pracím vrcholného baroka, neoklasicismu a romantismu.
    Některé z představovaných plánů byly dlouho považovány za nezvěstné. Adam Hnojil a Tomáš Snopek vybrali ukázky tak, že akcentují různé činnosti i objekty nedílně spojené s architektonickou činností, jako například dobové mapy a plány parků.
    Zveřejněný materiál podle nich může pomoci bádáním jak kulturně historickým, tak na poli dějin umění - například v souvislosti s poutním areálem na Svaté Hoře u Příbrami či bývalým pražským parkem Kanálka.
0 komentářů
přidat komentář