Dobrovolníci postavili na Liptické vyhlídce fiktivní přístav

Zdroj
Vladimír Škaloud
Vložil
ČTK
17.08.2014 20:40
Martin Kloda
ARCHWERK

Duchcov (Teplicko) - Více než dvě desítky dobrovolníků postavily o víkendu na Liptické vyhlídce u Duchcova první námořní přístav v Česku, samozřejmě fiktivní. ČTK to dnes řekl architekt Martin Kloda z občanského sdružení Moře Klidu, které společně s architektonickou hutí Archwerk projekt Duchcovské mariny připravilo.
Na stavbě ze smrkového dřeva se stěžni ukotvenými ocelovými lany se podíleli lidé převážně z Duchcova, dále členové Moře Klidu a další dobrovolníci. Marina přišla na přibližně 100.000 korun, z toho 70.000 korun činil grant Nadace VIA, přispělo i město Duchcov.
Hlavním záměrem nevšedního počinu party nadšenců je upozornit na to, že obnova krajiny po těžbě hnědého uhlí není dotažená do konce ani příliš koordinovaná. "Cílem našich projektů je naznačit další možnosti, jak do tohoto procesu zapojit třeba krajinné architekty nebo umělce," řekl Kloda.
Fiktivní přístav na Liptické vyhlídce, která vznikla na rekultivovaném území patřícím Severočeským dolům, má podle něj evokovat možné vnitrozemní moře, které by mohlo zatopit všechny vytěžené oblasti v Podkrušnohoří.
Marina by se měla stát vyhledávaným cílem turistů a oživit tak Duchcov a jeho okolí. Územní rozhodnutí na lehkou dřevěnou stavbu má občanské sdružení na deset let s tím, že pokud marina odolá povětrnostním vlivům, bude možné jej prodloužit.
Slavnostní otevření Duchcovské mariny se uskuteční na Den architektury 5. října, ale přístupná veřejnosti je už hned od svého vzniku. "Chceme, aby si ji lidé užili ještě po zbytek prázdnin," řekl Kloda.
Přístav není prvním projektem Moře Klidu. Před dvěma lety sdružení vybudovalo rozhlednu v podobě majáku u Strupčic na Chomutovsku. Vznikla jako dekorace k hranému dokumentu Martina Ryšavého Na vodě pojednávajícímu o proměnách krajiny v Podkrušnohoří. Film by se měl objevit v říjnu na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Maják je vyhledávaným místem výletníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články