ČR se Slovenskem stáhly návrh na zápis hradiště Valy do UNESCO

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
13.08.2014 15:35
Mikulčice (Hodonínsko) - Ministerstva kultury ČR a Slovenska stáhla nominaci na zápis velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích na Hodonínsku a nedalekého kostela v Kopčanech na seznam památek UNESCO. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová. Žádost o zápis lokality mezi prestižní světové památky byla tak odložena již podruhé. Kdy by mohla být podána nová nominace na zápis, zatím nelze odhadnout.
    Před další nominací je nutné přehodnotit výsledky dosavadního bádání archeologů a je potřebný další výzkum obou lokalit, uvedla mluvčí. Žádost o zápis by měla být také lépe vědecky odůvodněna.
    Valy patřily k největším centrům Velké Moravy. Podle vědců by toto hradiště mohlo být bájným hlavním městem Velkomoravské říše - Veligradem, které se dosud nepodařilo najít. V sobotu tomu bude 60 let, co začal archeologický výzkum hradiště. Jeho výsledky přibližuje přímo u hradiště moderní muzejní expozice.
    Vedení UNESCO rozhoduje o zápisu navržené památky na základě doporučení vědecké organizace ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Pokud UNESCO nominaci zamítne, nelze opakovaně žádat o zápis. Organizace ICOMOS doporučila návrh lokality na zápis odložit, což v květnu zástupci ČR a Slovenska učinili. Kdy by mohlo být hradiště Valy a velkomoravský kostel sv. Margity Antiochijské v nedalekých slovenských Kopčanech opět navrženo na seznam světových památek UNESCO, to se zatím neví. Markusová uvedla, že nový výzkum potrvá v "řádu měsíců".
    Již v září by o budoucnosti tohoto projektu měli jednat v Mikulčicích odborníci z ČR a Slovenska. První nominaci na zápis stáhla ministerstva v roce 2009 s odůvodněním, že návrh by mohl být lépe propracovaný a vědecky podložený. Podle dostupných informací se do druhého návrhu nepodařilo všechny sporné záležitosti související s nominací zcela odstranit.
    Archeologové dosud našli na místě někdejšího hradiště Valy, které stálo na slepých ramenech řeky Moravy, základy 11 kostelů a knížecího paláce. Kolekce nálezů z tohoto místa je neobyčejně bohatá; zahrnuje nejen běžné předměty nebo zbraně, ale i šperky. Na Valech stála i největší velkomoravská bazilika. Areál se nyní upravuje. Základy všech budov budou vyzděny do výšky jednoho metru. Práce skončí v dubnu 2015. Valy navštíví ročně zhruba 25.000 turistů. Počty návštěvníků vzrůstají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články