Česko začalo stavět pavilon pro výstavu Expo 2015 v Miláně

Vložil
ČTK
13.08.2014 15:45
KOMA MODULAR s.r.o.

Praha

Praha - Česko zahájilo stavbu svého pavilonu pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně. Do italského města dorazily první moduly budoucího pavilonu, který by měl být hotový na podzim. Informovala o tom kancelář generálního komisaře české účasti na Expu.
    "Po ukončení první etapy přípravy výstavby pavilonu, která spočívala ve výkresové dokumentaci a zajištění stavebního povolení, jsme zahájili druhou konkrétní etapu - výrobu a stavbu vlastního pavilonu," uvedl v prohlášení Martin Hart ze společnosti Koma Modular, která pavilon staví.
    V Itálii je podle něj prvních pět modulů, které budou tvořit přízemí pavilonu a vznikne v nich kuchyňské zázemí expozice. Pavilon je navržený architektonickým studiem Chybík&Kryštof. Podle dřívějšího oznámení firmy Koma by měl být celý postaven během září a října.
    Na začátku příštího roku by měla začít instalace expozic, které představí Českou republiku, její kraje a české úspěchy na poli vědy a moderních technologií. Milánské Expo otevře své brány 1. května 2015 a potrvá půl roku. Jeho hlavním tématem budou Potraviny pro planetu, energie pro život.
    Český pavilon bude stát hned u hlavního vchodu do výstavního areálu v blízkosti budovy EXPOcentre, kudy by podle pořadatelů měly projít dvě třetiny z očekávaných 20 milionů návštěvníků. Podle organizátorů české účasti bude jeho předností i to, že bude ze dvou stran obklopen vodou, a z pohledu návštěvníků tak bude vyrůstat z vodní hladiny.
    Rozpočet české účasti na Expu 2015 má podle rozhodnutí vlády dosahovat 180 až 260 milionů korun. Generální komisař české účasti Jiří F. Potužník na počátku července ČTK sdělil, že minimální sumu už má zajištěnu. Stát z toho přispěje 60 miliony z rozpočtu ministerstva zahraničí a 70 milionů půjde z rezerv po posledním Expu v Šanghaji v roce 2010. Zbytek generální komisař získal od soukromých nebo veřejných subjektů. Potužník věří, že do zahájení výstavy bude mít k dispozici kolem 200 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články