V Hostýnských vrších nedaleko Trojáku stojí nová rozhledna

Vložil
ČTK
11.08.2014 20:10
Hošťálková (Vsetínsko) - V Hostýnských vrších nedaleko Trojáku stojí nová rozhledna Maruška. Postavili ji obyvatelé obce Hošťálková na Vsetínsku. Šestnáct metrů vysoká vyhlídková věž nebude sloužit jen jako rozhledna, ale také jako meteorologické zařízení Českého hydrometeorologického ústavu. ČTK to dnes řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
    Kopec Maruška leží 664 metrů nad mořem. Dvoupatrová dřevěná rozhledna byla postavena vedle meteorologické stanice. Majitelem rozhledny je Hošťálková. Podle starosty Petra Laštovici je cílem projektu zvýšit atraktivitu turisticky vyhledávané Hostýnské magistrály, která vede po celé délce hlavního hřebene mezi Hostýnem, Trojákem a Lázy, ale také přinést místním dětem a mládeži prostředek k poznávání přírody a meteorologie.
    Výstup z měření bude pro návštěvníky prezentován na světelném banneru. Za pěkného počasí je z Marušky severovýchodním směrem vidět masiv Radhoště i Lysá Hora v Beskydech, v pozadí Martinské hole a Nízké Tatry. Na jih se nabízí pohled do Hošťálkové a na Vizovické vrchy. "Na jihozápadě rozpoznáte vysílač na Tlusté hoře u Zlína. Pohled na severozápad ukončuje masiv Kelčského Javorníku, který je nejvyšším bodem pohoří," uvedl Urbanovský.
    Hostýnské vrchy jsou protkány trasami pro pěší turistiku i cykloturistiku, v zimě je využívají běžkaři. Sjezdaři mohou využít nabídky lyžařských areálů. Maruška, která bude slavnostně otevřena v neděli, není jedinou rozhlednou Hostýnských vrchů. Nejstarší je kamenná rozhledna na Hostýně, dřevěné vyhlídky stojí na Kunovické Hůrce, u restaurace U Holáňů na Prženských pasekách a nad Jarcovou u Valašského Meziříčí.
0 komentářů
přidat komentář