Masarykova věž samostatnosti byla vyhlášena kulturní památkou

Vložil
ČTK
04.08.2014 16:15
Hradec Králové

Hradec Králové - Královéhradecký kraj má od letoška pět nových kulturních památek. Tři z nich jsou v Hořicích na Jičínsku, ministerstvo kultury vyhlásilo památkou například Masarykovu věž samostatnosti.
    Masarykova věž samostatnosti, která začala být budovaná v roce 1926 a je 25 metrů vysoká, je zdaleka viditelnou dominantou Hořic. Rozhledna se stala pietním místem a památníkem obětí první a druhé světové války i protikomunistického odboje. Na konci 90. let bylo k rozhledně po celkové rekonstrukci umístěno velké sousoší Legie za hranicemi od sochaře Františka Duchače - Vyskočila.
    Mezi památky podle informací z ministerstva také nově patří kamenný toskánský sloupek z Hankova náměstí v Hořicích a sloup se sochou svatého Isidora, který se nachází v Libonicích na okraji Hořic. "My ten zápis na seznam památek samozřejmě vítáme, je tu šance získat peníze na obnovu a opravy. Současně nás to zavazuje, že se o ty památky musíme starat," řekl dnes ČTK starosta Hořic Ivan Doležal. Radnice uvažuje o odizolování sklepení Masarykovy věže samostatnosti, aby bylo také přístupné veřejnosti.
    Mezi další nově vyhlášené památky v hradeckém kraji patří socha u domu ve Vrbici na Rychnovsku a sloup se sochou svatého Antonína Paduánského s Ježíškem v Bobru na Trutnovsku. V celé republice ministerstvo v první polovině roku vyhlásilo 43 památek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články