Ceny nemovitostí rostou, zdražují hlavně rodinné domy

Vložil
ČTK
03.08.2014 21:35
Praha

Praha - Tržní ceny rodinných domů v Česku ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostly o 2,3 procentního bodu. Průměrné tržní ceny bytů stouply o 0,7 procentního bodu a pozemků o 0,3 procentního bodu. Vyplývá to z ukazatele HB Index, který zveřejnila Hypoteční banka. Ceny rodinných domů se tak podle banky dostaly na nejvyšší úroveň od začátku roku 2010.
    "Cenová hladina rodinných domů pokračovala v dalším růstu a mírný vzestup vykazuje už i ve střednědobém horizontu. Na trhu existuje stabilní nabídka developerské výstavby rodinných domů, a to i v regionech mimo Prahu," uvedl ředitel odboru nemovitostí v Hypoteční bance Petr Němeček.
    Zájem je podle něj zejména o rodinné domy v obcích okolo některých menších měst. Lidé tak přesídlují z měst do okolních obcí, což je trend viditelný vedle Prahy například na Pardubicku. Zvyšuje se zájem zejména o dřevostavby a nízkoenergetické domy, staví se převážně menší domy do 150 m² užitné plochy, dodal.
    Ceny bytových jednotek mírně rostou již páté čtvrtletí v řadě. Postupný obrat mnohaletého trendu táhne hlavně vývoj cen v Praze, Středních a Jižních Čechách a v Královehradeckém kraji. V ostatních krajích ceny stagnují nebo mírně klesají. Největší pokles cen vykázal v uplynulém čtvrtletí Ústecký kraj a kraj Vysočina. Ceny starších zděných i panelových bytů stoupají stejně rychle. V Praze pokračoval trend rostoucí poptávky po novostavbách. Vyjma krajských měst Prahy, Plzně, Českých Budějovic a Brna ale výstavba novostaveb spíše stagnuje.
    Pozemky jsou stále nejstabilnější oblastí rezidenčních nemovitostí a jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Největší zájem je v lokalitách v okolí velkých i menších měst. Nízkou poptávku naopak vykazují lokality se špatnou dopravní dostupností.
    Index ceny bytů ve druhém čtvrtletí mírně stoupl na 94,4, index pozemků na 116,8 a index rodinných domů na 103,9.
    HB Index sleduje tři typy nemovitostí, tedy byty, rodinné domy a pozemky v Česku. Základní hodnotu 100,0 představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.
0 komentářů
přidat komentář