Ohři v K. Varech překlene most, který se při povodni umí zvednout

Vložil
ČTK
24.07.2014 09:15
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Řeku Ohři u meandru v Karlových Varech překlene most, který bude možné při povodni hydraulicky zvednout. Most spojí rekreační areál v meandru s cyklostezkou podél Ohře, která vede za obchodním centrem Varyáda. Stavět by se mělo začít zřejmě na jaře, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Jaroslav Růžička (STAN).

    "Protože nám zbyly peníze, které jsme ušetřily na jiných zakázkách v Integrovaném plánu rozvoje města, tak jsme stavbu mostu ještě zařadili do tohoto programu. Původní projekt počítal s vybudováním náspů, na kterých by byla mostovka. S tím ale Povodí Ohře nesouhlasilo," uvedl Růžička.
    Projekt byl dvakrát změněn, než se našlo řešení, se kterým Povodí Ohře souhlasilo. "Zvolili jsme netradiční způsob, kdy by při hrozbě stoleté vody mohlo dojít je zvednutí mostu pomocí hydraulických válců," řekl Růžička.
    Správce povodí se obával toho, že by klasický most na náspech mohl zhoršit průtok vody při povodních a hromadily by se pod ním naplaveniny. Meandr je územím, kam se může Ohře při zvýšené hladině bez větších následků rozlít.
    Původní plány počítaly s orientační cenou mostu kolem 17 milionů korun. Ani změněný projekt by se ale podle Růžičky neměl prodražit. Dražší technologii vyváží to, že se nebudou muset dělat náspy.
    Změny projektu ale způsobily i posunutí termínu, kdy by se mohlo začít. Definitivně má být projekt zpracován asi v listopadu. Hotový musí být most do poloviny příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář