Musée du Quai Branly od Jeana Nouvela v Paříži otevřeno

Zdroj
arte-tv
Vložil
Petr Šmídek
20.06.2006 20:15
Francouzský prezident Jacques Chirac dnes v Paříži otevřel Musée du Quai Branly věnující se mimoevropskému umění. Jeho autorem je Jean Nouvel, který si za pět dní odbude otevření své první realizace na americkém kontinentu (divadlo v Minneapolis). O superstruktuře na břehu Seiny za čtvrt miliardy euro brzy přineseme samostatnou reportáž. Zatím si můžete vyslechnout šestiminutové video, kde Arte-tv u příležitosti otevření muzea zpovídá jeho autora.
> info




Chirac otevřel v Paříži nové muzeum věnované kmenovému umění

Paříž - Francouzský prezident Jacques Chirac dnes v Paříži otevřel muzeum kmenového umění. Je v něm shromážděno na 300.000 původních uměleckých děl pocházejících z Afriky, Oceánie, Asie i z obou amerických kontinentů. Smyslem sbírky je poskytnout návštěvníkům "odlišný a otevřenější pohled na neevropské kultury oproštěný od přezíravého postoje", řekl při slavnostním zahájení Chirac. Slavnosti se zúčastnila i řada osobností ze zahraničí, včetně generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.
Nová budova muzea, které se nachází na třídě Quai Branly poblíž Eiffelovy věže, znamená pro Chiraka triumf, protože o zřízení této instituce usiloval už od roku 1995, kdy nastoupil do úřadu. Komplex navržený slavným architektem Jeanem Nouvelem doplňuje ještě kinosál a také rozměrná zahrada. Realizace projektu si vyžádala náklady v hodnotě 230 milionů eur.
Chirac tímto projektem navázal na obdobné kroky řady svých předchůdců v prezidentském úřadě, kteří rovněž po sobě zanechali kulturní stánky. Françoisu Mitterrandovi může Paříž děkovat za skleněnou pyramidu v Louvru či za novou operu Bastille, Georges Pompidou se zasadil o futuristické muzeum moderního umění, které nyní nese jeho jméno.
Chirac se nyní stejně jako jeho předchůdci ve své době musí vyrovnávat kvůli svému projektu s kritikou. Ta poukazuje na problémy rasového rázu, s nimiž se francouzská společnost poslední měsíce potýká a které loni vyvrcholily mohutnými nepokoji na předměstích velkých měst. Rozhodnutí ukazovat umění původních domorodých národů na izolovaném místě může podle kritiků ještě posílit pocit propasti mezi "jimi a námi".
Podle Chiraka ale nové muzeum znamená "poselství míru, tolerance a respektu k jiným".
0 komentářů
přidat komentář