Dobřany opraví s dotaci EU unikátní kostel sv. Víta

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
16.07.2014 20:45
Dobřany (Plzeňsko) - Dobřany na Plzeňsku plánují letos další opravy barokního kostela svatého Víta u náměstí. Kulturní památku získalo město od plzeňského biskupství, které nemělo peníze na opravu kostela s unikátním oboustranným oltářem. Dobřany daly od roku 1989 do oprav kolem 20 milionů korun. Nyní díky dotaci EU upraví zejména interiér, řekl dnes ČTK starosta Marek Sýkora (Mladí pro Dobřany).

    "Z regionálního operačního programu jsme dostali 1,9 milionu korun, to je 90 procent nákladů na rekonstrukci," řekl. Oprava zahrnuje nezbytné restaurátorské úpravy oltáře, který je napadený dřevomorkou. Budou se rekonstruovat a restaurovat všechny vnitřní omítky a malby. Další úpravy mají zajistit odvodnění a odvětrávání kostela, který má problémy s vlhkostí zdí. Součástí projektu je také instalace hudební aparatury - v kostele se totiž konají koncerty, výstavy a svatby. S opravami se začne v polovině září a hotové mají být do konce roku.
    Město si kostel, který byl za minulého režimu podle Sýkory v havarijním stavu, nejdříve od církve pronajalo a začalo v něm se záchrannými pracemi. Zhruba před šesti lety ho biskupství městu převedlo. Do památky, která patří podle některých zdrojů k nejzajímavějším barokním stavbám v Čechách, Dobřany postupně investovaly. Nedávno například za dva miliony korun opravily venkovní fasády.
    Kostel na centrálním oválném půdorysu se čtyřmi vchody z každé ze světových stran byl postaven roku 1734 podle projektu plzeňského stavitele Jakuba Augustona. Středu interiéru dominuje kruhový dvojoltář z pražské řezbářské a sochařské dílny představitele vrcholného českého baroka Matěje Václava Jäckla.
0 komentářů
přidat komentář