Olomouc se odvolá proti předběžnému zákazu lamp UrbanStar

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
15.07.2014 22:55
Olomouc

HŠH Architekti, Úpravy Horního náměstí v Olomouci, soutěž 1995, realizace 1998 - 2001, snímek Ester Havlová
Olomouc - Olomoucká radnice se odvolá proti předběžnému opatření, kterým krajský soud zakázal do vyřešení sporu instalovat na Horním náměstí nové lampy Philips UrbanStar. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Major (ODS). Návrh na předběžné opatření podal pražský architekt Jan Šépka, spoluautor rekonstrukce Horního náměstí. Podle něj by instalací svítilen Philips UrbanStar byla porušena autorská práva na opravu městského centra.

    Radnice chtěla lampy na Horním náměstí vyměnit už v létě, kvůli předběžnému opatření ale musí počkat na vyřešení sporu o podobu osvětlení centra města. Město si proto nechalo vypracovat právní analýzu, podle níž usnesení soudkyně o předběžném opatření obsahuje několik závažných nedostatků. Major tvrdí, že návrh předběžného opatření nebyl městu jako žalované straně vůbec předložen a v rozhodnutí chybí odůvodnění. Podobný postup je podle primátora přípustný pouze v kauzách, kdy existuje reálný předpoklad, že s předběžným rozhodnutím souhlasí obě strany sporu, což v tomto případě neplatí.
    "V celé záležitosti nejde o nějaké osobní spory nebo exhibice, ale primárně o snahu dotáhnout po mnoha letech do konce rekonstrukci Horního náměstí a dát Olomoučanům osvětlení na úrovni technické i estetické. Proto mě překvapuje, že soud v tak závažném případě postupuje s takovými nedostatky a že se vůbec nezajímal o náš názor na věc," uvedl Major.
    Debatou, jak nejlépe osvětlit Horní náměstí, žije Olomouc už několik měsíců. Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí. Svítidla jsou už značně opotřebovaná. Radnice proto na jaře přišla s návrhem, aby v centru byly ještě letos rozmístěny lampy Philips UrbanStar, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. To se ale nelíbí památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří původně prosazovali lampy navržené v projektu opravy městského centra. Místo nich byly nakonec pořízeny sloupy Thorn, se kterými autoři projektu opravy Horního náměstí souhlasili.
    Instalace lamp Philips UrbanStar, se kterými architekt Šépka nesouhlasí, by podle jeho právníků byla zásahem do autorského díla rekonstrukce Horního náměstí. Spoluautor opravy centra Olomouce se proto může u soudu domáhat zákazu výměny lamp či finančního odškodnění. Podle Šépky jsou původně navržené lampy o polovinu levnější než svítilny Philips, mají dvojnásobně větší světelný tok a jejich údržba není složitá. Právníci architekta upozornili, že lampy Philips ani není nutné na Horním náměstí instalovat, jelikož by stačilo opravit svítilny Thorn.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
detailní rekapitulace k dispozici
Martina Mertová
17.07.14 09:17
zobrazit všechny komentáře

Související články