Fakulta aplikovaných věd v Plzni má nový komplex

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
08.07.2014 22:25
Plzeň

Plzeň - Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni má nový výzkumný a vzdělávací komplex, v červnu bylo zázemí v severní části areálu ZČU na Borských polích zkolaudováno. V létě se do něj přestěhují všechny kanceláře, učebny a laboratoře fakulty. Výzkumné centrum NTIS - Nové technologie pro informační společnost a Centrum technického a přírodovědného vzdělávání a výzkumu (CTPVV) budou slavnostně otevřeny 19. září, před začátkem nového akademického roku. ČTK to dnes sdělila mluvčí univerzity Kamila Kolářová.
    "Od akademického roku 2014/2015 začnou menší křídlo nové budovy (CTPVV) využívat studenti a učitelé, větší křídlo (NTIS) bude sloužit více než 270 špičkovým vědcům a výzkumníkům," uvedla. Vědci a výzkumníci v pracovnách a laboratořích zahájí naplno činnost od ledna 2015, až tu budou všechny přístroje a technologie.
    Podle ředitele centra Pavla Nováka budou v nové budově pro studenty i veřejnost k dispozici také moderně vybavené konferenční sály s celkovou kapacitou až 400 lidí.
    Evropské centrum excelence NTIS vzniklo za finanční podpory z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Budou v něm pracovat vědci a výzkumníci zaměření na kybernetiku a na moderní informační a komunikační technologie, odborníci na mechaniku, fyzikové, kteří díky nanášení tenkovrstvých povlaků plazmovými technologiemi dokážou z obvyklých materiálů vytvořit materiály speciální, matematici a geomatikové.
    Vybudování komplexu, jehož součástí je parkování pro 155 aut, je jednou z největších investičních akcí univerzity. Náklady na stavbu jsou 525 milionů korun bez DPH. Rektorka ZČU Ilona Mauritzová už dříve uvedla, že centrum pro univerzitu je příležitostí zařadit se mezi evropskou špičku výzkumu a vývoje.
    Fakulta aplikovaných věd byla založena v roce 1990, ještě jako součást Vysoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni. V roce 1991 byla jednou ze zakládajících fakult ZČU. Aktuálně má kolem 1300 studentů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články