Česká Lípa zvažuje možnost přestěhovat divadlo do KD Crystal

Vložil
ČTK
07.07.2014 19:05
Česká Lípa


Česká Lípa - Česká Lípa zvažuje možnost přestěhovat divadlo do Kulturního domu Crystal. Zda je to možné a na kolik by to město přišlo, má ukázat studie, jejíž vypracování podpořili městští zastupitelé. Jiráskovo divadlo je v nevyhovujícím stavu a přesun do Crystalu by byl z finančního i technického hlediska zřejmě nejlepším řešením. ČTK to dnes řekla starostka Hana Moudrá (ODS).
    Jiráskovo divadlo je bývalá sokolovna. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. Rekonstrukci objektu připravuje radnice už přes 20 let. Původně chtěla postavit divadlo nové, na projekt, který měl přijít na 300 až 400 milionů korun, se však městu nepodařilo získat dotace. Další variantou byla rekonstrukce původní budovy za zhruba 100 milionů. Záměr ale ztroskotal na sporech o pozemky.
    Proto padlo rozhodnutí využít kulturní dům. Studii jeho využití pro divadlo bude zpracovávat architekt Jiří Suchomel. Spolupracovat s ním bude architekt Jiří Janďourek. Za studii město zaplatí 370.000 korun. "Úkolem bude navrhnout, jak by se měl Crystal rekonstruovat, pokud by jeho součástí měl být multifunkční sál s mobilním hledištěm, tedy sál, v němž by se mohly konat plesy, koncerty i plnohodnotná divadelní představení," uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová.
    Moderní multifunkční budova Crystalu doplňuje a uzavírá zahradu původního augustiánského kláštera, kde dnes sídlí Vlastivědné muzeum a galerie. Budova je zapuštěna do terénu mezi zahradou a údolní nivou Ploučnice. Přestože byla vyprojektována v roce 1975, je energeticky úsporná. Šikmá jižní fasáda má funkci vzduchového kolektoru sluneční energie. Částečné zapuštění do země, tepelně izolační provedení a možnost akumulace tepla v podloží budovy tvoří koncept energetické úspornosti.
    V kulturním domě jsou dva sály a foyer, kino, restaurace, baletní sál a galerie. Kromě nového multifunkčního sálu by měl v Crystalu zůstat kinosál a zázemí pro účinkující. Počítá se s kancelářemi a kavárnou a do prvního patra by se měla přesunout z nevyhovující budovy v centru městská knihovna. "Byla bych velmi ráda, pokud by se po zpracování studie město rozhodlo tento projekt zrealizovat. Vyřešily by se tím hned tři velké problémy, které dlouhodobě řešíme," dodala Moudrá. Projekt by vyřešil modernizaci kulturního domu, budoucnost divadla i knihovny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články