ArtCamp v Plzni zahájil 38 letních kurzů, přijelo 480 účastníků

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
07.07.2014 19:00
Plzeň

Plzeň - Animovaný film, návrhy designu hraček, nábytku a počítačových her i japonské techniky tisku ze dřeva jsou novinkami mezinárodní letní školy umění ArtCamp, která začala dnes v Plzni. Kurzů pro veřejnost i studenty umění je 38, o pět více než loni. Údajně největší letní uměleckou školu v Česku pořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ze Západočeské univerzity. Do desátého ročníku se přihlásilo 480 účastníků, o 120 více než loni. ČTK to řekla provozní ředitelka třítýdenní letní školy Lenka Kodýtková.
    "ArtCamp láká více zahraničních partnerů. Díky tomu, že jsme se přejmenovali (původně šlo o Ústav umění a designu) a že jsme před dvěma lety otevřeli velmi inspirativní a velkorysou moderní budovu," uvedla. Kolem Sutnarova jména se teď podle ní "děje mnoho zajímavého". Před dvěma lety fakulta výrazně posílila orientaci na cizinu. ArtCamp je výborná akce k tomu, jak školu představit, uvedla Kodýtková.
    Čeští i zahraniční účastníci společně pracují pod vedením pedagogů fakulty i devíti hostujících umělců z USA, Polska, Portugalska a Německa. Ze 480 účastníků jich přijede více než stovka z ciziny - USA, Slovenska, Ruska, Polska, Německa, nově Španělska, Itálie, Francie a Japonska. "Je to pro ně možnost, jak naši školu poznat a potom se mohou rozhodnout, jestli k nám přijedou třeba na semestrální pobyt, což je výborný začátek vztahu s novými partnerskými školami," uvedla.
    K oblíbeným kurzům patří digitální fotografie, komiks, figurální kresba, knižní vazba, design obuvi a interiéru, grafický design a tvorba šperku. Velkou letošní novinkou je tanec. "Fakulta v poslední době realizovala několik projektů, které propojily svět výtvarného a dramatického umění a chce v tom pokračovat," řekla Kodýtková.
    ArtCamp má na programu také třítýdenní kurz fashion designu šitý na míru studentům partnerské miamské university z USA. Výsledky práce sedmi studentek, které budou tvořit s českými kolegyněmi pod vedením akademické malířky Heleny Krbcové, budou na konci letní školy prezentovány na módní show 24. července v Parkhotelu.
    Ze zajímavých osobností přijede do Plzně vyučovat kresbu a malbu v plenéru Wieslaw Karolak z akademie v polské Lodži, Pawel Frackiewicz z Vratislavi ukáže japonskou techniku tisku ze dřeva, Samantha Skeltonová z university v Miami bude učit tvorbu šperku.
    Součástí kempu jsou vernisáže, kulturní aktivity, výlety, prohlídka unikátních Loosových interiérů, večery s promítáním studentských filmů a přednášky hostujících umělců.
0 komentářů
přidat komentář