Ze zámku v Borotíně u Blanska vznikne penzion pro seniory

Vložil
ČTK
06.07.2014 19:30
Borotín (Blanensko) - Zchátralý zámek v Borotíně na Blanensku se v budoucnu změní na penzion pro seniory. Objekt, který není využitý 14 let, koupila společnost SaZ Hodonín, řekl ČTK starosta Borotína Zdeněk Toul. Zámek patří k významným jihomoravským architektonickým památkám a jeho interiéry a okolí v minulosti využili filmaři při natáčení Tankového praporu, Četnických humoresek a Černých baronů.
    "Neměli jsme peníze na opravy objektu ani jeho využití. Jsme ale rádi, že zámek už nebude chátrat," uvedl starosta. Teprve se podle něj vyčísluje, kolik bude rekonstrukce areálu stát. Podle hrubých odhadů to bude několik desítek milionů korun.
    V zámku léta sídlil ústav sociální péče, který se před 14 lety přestěhoval z Borotína do Velkých Opatovic. Od té doby měl zámek více majitelů. I jim ale scházely peníze na jeho opravy.
    Firma SaZ Hodonín vyrábí speciální železniční a stavební techniku. Zámek koupila za zhruba 12 milionů korun. Podle starosty nyní jedná vedení společnosti o opravách s památkáři, kteří proti přeměně zámku v penzion pro seniory nic nenamítají.
    Borotínský zámek nechal vystavět v roce 1753 olomoucký biskup Jan Kryštof z Freyenfelsu. Po roce 1948 byl zestátněn. Objekt i s okolním parkem je památkově chráněn. Zámek patřil léta k jihomoravským památkám, pro které se nedařilo najít využití. Obdobně jsou na tom například zámky v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku nebo v Hrušovanech na Znojemsku.
0 komentářů
přidat komentář