Ostrov 2 - Studentský architektonický workshop a dílna na Ostrově v Davli

Zdroj
Lucie Chytilová a Martin Málek
Vložil
Tisková zpráva
04.07.2014 17:15
Dílna: 24. - 31. července 2014
Vernisáž: 1. srpna 2014

Druhé stkání
:
je přímo samotná realizace objektů, ostrovní dílna. Na ostrově bude upraven prostor před bývalým klášterem Stětí sv. Jana Křtitele, kde bude zajištěn prostor pro dílnu, prostory pro stanování, základní hygienu a ohniště. Uchazeči se budou muset připravit na drsné podmínky na ostrově: bude zde omezený přísun pitné vody, nebudou zde sprchy ani wi-fi (nebude zřejmě ani elektřina), vše bude nutné si zajistit svépomocí. Uchazečům zajistíme převoz z Davle na ostrov a zpět na pevninu, stavební materiál a nářadí. Veškeré ostatní vybavení necháváme na rozhodnutí uchazečů, ale předpokládáme, že si vezmou kvalitní obuv, dostatek oblečení, plavky, pokrývku hlavy, STAN A SPACÁK, repelent a věci na kreslení! Workshop bude zakončen vernisáží, kde předpokládáme větší zájem místních obyvatel a vzhledem k probíhající letní sezóně i mnoha turistů ze Sázavy.

Co je cílem workshopu:
Cílem workshopu by měly být drobné architektonické realizace (objekty) a umělecká díla (sochy, instalace apod.), které by měly rozvíjet mnohavrstevnatý odkaz církevního řádu, který zde působil. Měly by se využít prostředky současné architektury a umění k vizualizaci zaniklého světa západoevropského civilizačního a kulturního okruhu. Tento kulturní a historický přínos Řádu svatého Benedikta bude souhrnně mapovat připravovaná velká výstava na Pražském hradě - Otevři zahradu rajskou. Tato dočasná venkovní experimentální expozice bude souběžně doprovázet tuto výstavu v Praze. Výsledky workshopu by měly sloužit především návštěvníkům ostrova, kteří mohou zažít jeho atmosféru, kontemplovat a dozvědět se něco o architektuře zaniklého kláštera Stětí sv. Jana Křtitele in situ. Pro takovou návštěvu ostrova je nutné zajistit snadný a samostatný přístup lodí k ostrovu, instalaci mapy ostrova s vyznačenými místy, informační desky a malou instalaci (např. plakát) přímo v Davli, odkazující na akci na ostrově.

Pro koho je workshop určen:
Workshop je určen primárně studentům architektury, ale vzhledem k široké paletě témat, jsou vítáni všichni ze spřátelených oborů - sochaři, konceptuální umělci apod. Jsou vítáni i všichni ti, kteří dokáží v krátkém čase vymyslet a hlavně zrealizovat svůj záměr.

Studentům z FUA TUL bude tento workshop uznán jako krátký úkol pro další studijní semestr.

Studenti, kteří se neúčastnili prvního setkání, se prosím přihlašujte dále na webu ostrova!

Lektoři:
Ing. arch. Lucie Chytilová
Ing. arch. Ivo Pavlík
Ing. arch. Vratislav Ansorge
MgA. Jiří Polák

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články