Demolici morkovické radnice odložil nesouhlas jednoho z občanů

Zdroj
Jan Vondrášek
Vložil
ČTK
03.07.2014 23:00
Morkovice-Slížany (Kroměřížsko) - Letitou budovu radnice v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku čeká demolice nejdřív na podzim. Město sice plánovalo její odstranění už na začátek prázdnin, proces však zpomalil nesouhlas jednoho z občanů, jehož odvolání proti rozhodnutí o odstranění staveb projednává krajský úřad. ČTK to dnes řekl starosta Pavel Horák (nez.).

    Na místě staré radnice i dvou vedlejších domů, které třítisícové město dříve vykoupilo, chtějí Morkovice postavit nové sídlo městského úřadu. Úředníci se stěhovali už loni v listopadu do pronajatých prostor. Náklady na stavbu nové radnice podle projektanta činí téměř 44 milionů korun. Město však věří, že výběrové řízení na dodavatele tuto částku sníží.
    Podle Horáka je odvolání jednoho z občanů proti rozhodnutí o odstranění zmíněných staveb na krajském úřadě od poloviny května. "Čekáme každým dnem, že dostaneme vyrozumění o výsledku," uvedl Horák. Ať už krajský úřad o odvolání rozhodne jakkoliv, demolice podle starosty v létě nezačne.
    "Nechceme ji zahajovat v nejteplejších týdnech roku, kdy lidé mají otevřená okna a mohli by tak trpět prašností s odstraněním staveb spojenou," vysvětlil Horák. Samotná stavba by mohla začít příští rok na jaře. Po dokončení nové radnice, kam se úředníci z budovy zemědělského družstva přestěhují zřejmě v roce 2016, bude podle Horáka odstraněn i přilehlý obchod. Jeho majitel jej přesune do přízemí nové budovy.
    Počítá se i s dalšími komerčními prostory v budově radnice, kde by mohla být pobočka banky či lékařské ordinace. V patře bude sídlit městský úřad a knihovna. U budovy budou i dostatečné parkovací plochy.
    Základ současné radnice je z roku 1868. Byla postavena jako zájezdní hostinec. V 80. letech 19. století objekt koupil starosta a přestěhoval do něj radnici. K budově bylo začátkem 20. století přistaveno patro, v němž byla škola, v 60. letech přibylo křídlo s knihovnou. Právě kvůli přístavbám má budova různé úrovně podlah i různé konstrukce. Potřebám úřadu proto už nevyhovuje. Město zvažovalo opravu budovy, vyšla by ale údajně dráž než stavba nové.
0 komentářů
přidat komentář