Turistům se ve středu otevře rozhledna na šumavském Špičáku

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
01.07.2014 22:15
Železná Ruda (Klatovsko) - Ve středu se turistům otevře nová šestadvacetimetrová rozhledna na železnorudském Špičáku. Vyhlídkovou věž za 7,1 milionu korun se podařilo postavit díky dotaci z EU. Do horního ochozu je to 135 schodů, stavba byla zkolaudována dnes, řekl ČTK Michal Linhart z TJ Sportovní areál Špičák, která je investorem stavby a rozhledna je jejím majetkem.

    "Konečně se podařilo přetavit sen mnoha turistů i místních lidí ve skutečnost," uvedl. Rozhledna o výšce 26,5 metru má čtvercový půdorys o 7,6 metru. Ochoz rozhledny bude 2,5 metru nad vrcholy nejvyšších stromů v okolí a vejde se na něj až 60 lidí najednou.
    Vyhlídka stojí 50 metrů od konce sedačkové lanovky a její provozní doba bude kopírovat letní provoz lanovky na Špičák. Protože stavbu za 7,1 milionu korun dotovala z 87 procent EU, neplatí se nejméně po dobu pěti let vstupné, turnikety pouze spočítají návštěvníky.
    O provozování rozhledny v nadmořské výšce 1202 metrů se bude starat areál Ski&Bike Špičák. Podle jeho šéfa Vladimíra Kasíka nabídne rozhledna za dobré viditelnosti pohled až na Alpy. "Úhlavským údolím bude vidět až k Plzni, na stranu na Sušicko je vidět až Boubín, je vidět na Poledník, do Německa samozřejmě na Javor, který je pět kilometrů od nás, ale při dobré viditelnosti Dachsteinské Alpy," dodal.
    Oblast Železnorudska podle Linharta získá na další atraktivitě a pestrosti turistické nabídky.
    Ocelová věž opláštěná dřevem bude otevřena od června do konce října, ve všední dny od 09:00 do 17:00 hodin, o víkendech do 18:00. Slavnostní otevření nové dominanty Špičáku bude v sobotu 26. července.
0 komentářů
přidat komentář

Související články