Botanická zahrada v Liberci dokončila pavilon leknínů

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
01.07.2014 22:05
Liberec

Liberec - Botanická zahrada v Liberci má nový pavilon leknínů, oproti původním plánům ho veřejnosti zpřístupnila už dnes, zhruba o měsíc dříve než původně plánovala. Jeho výstavba stála 11,2 milionu korun a uvnitř už rostou tři největší druhy leknínů včetně vzácné viktorie královské. ČTK to dnes po slavnostním otevření řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička.

    Zahrada původně předpokládala, že pavilon otevře zhruba na konci července, až rostliny povyrostou. Ředitel zahrady se ale nechal přesvědčit, že pavilon je pro návštěvníky zajímavý i v tomto stavu. "Všechno jsou to malé rostlinky a my čekáme, až vyzraje voda v bazénku, která prokvétá jednobuněčnými řasami," popsal současný stav ředitel.
    Novému pavilonu nejstarší české botanické zahrady budou časem dominovat obří viktorie královské, viktorie Cruzova a také málo známá euryalé vzdorná. "V Čechách ji (euryalé) žádná jiná botanická zahrada nepěstuje. Její listy mají 160 centimetrů v průměru, to znamená velikostí konkuruje viktorii a má krásně vzorovaný list," uvedl Studnička.
    Obdiv si podle něj zaslouží nejen rostliny, ale také architektura pavilonu, který doplnil skleníkový komplex postavený podle návrhu architekta Pavla Vaněčka v letech 1995 až 2000. Svým uspořádáním komplex připomíná seskupení rostlinných buněk a představuje 13 botanických témat. Studnička je nadšený i z materiálů. "Je tady třeba dlažba z bulharského porfyru, ochozy jsou z tropických dřev dvou druhů, to je noblesní materiál," zmínil. O zajištění potřebného mikroklima se částečně stará betonová stěna, která působí jako izolace před chladem severu. Když na ni naopak svítí slunce z jihu, působí jako tepelný kondenzátor. Návštěvníci betonovou šeď dlouho neuvidí, krytá bude liánami. "Otáčejí se za sluncem, bude to vypadat, jako kdyby se otáčely za návštěvníky," řekl Studnička.
    Atraktivní pro návštěvníky bude i to, že hladina bazénu s lekníny bude v úrovni jejich pasu. V pavilonu je informační panel, který na návštěvníky mluví ve čtyřech jazycích. "Je napěchovaný informacemi, mnohé z nich budou pro návštěvníky překvapivé, protože jsou zcela nové," řekl Studnička.
    Po 13 letech je pavilon první velkou stavbou v areálu, který každoročně navštíví 50.000 lidí. Další stavby ředitel neplánuje. "Toto je optimální seskupení. Chceme ale dobudovat expozici mokřadní flory kolem nového pavilonu," dodal.
    Pavilon leknínů postavila liberecká radnice jako vlastník zahrady s pomocí evropské dotace, 85 procent nákladů se zaplatí z Integrovaného programu rozvoje města.
0 komentářů
přidat komentář