Komora architektů kritizuje soutěž Prahy 7 na podobu Letné

Vložil
ČTK
26.06.2014 19:30
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) kritizuje soutěž na budoucí vzhled Letenské pláně, kterou tento týden vyhlásila Praha 7. Podle místopředsedy ČKA Pavla Hniličky není soutěž regulérní a odporuje soutěžnímu řádu. Radnice prý tak degraduje smysl a význam urbanistických a architektonických soutěží. Hnilička to řekl na dotaz ČTK. Proti se postavil i pražský Institut plánování a rozvoje (IPR).
    O vypsání soutěže rozhodla rada městské části. Starosta Marek Ječmének se nechal slyšet, že chce řešit podobu Letné po otevření tunelového komplexu Blanka. Lidé prý v debatě řekli, že by Letná měla sloužit hlavně sportu, kultuře a rekreaci. Odmítli její zástavbu.
    "IPR hodnotí zadání jako neprofesionální a populistické a obává se, že vedení Prahy 7 citlivé téma nevhodně politizuje a zatahuje do předvolební kampaně," uvedl architekt Jan Šépka z IPR. Debata nad návrhy by se totiž měla v Praze 7 vést na začátku října, tedy před komunálními volbami.
    "Vypsaná soutěž je v ostrém rozporu se soutěžním řádem zejména z toho důvodu, že není soutěžícím známa odborná porota, která bude návrhy posuzovat a nejsou přesně stanovená kritéria výběru nejlepšího autorského návrhu," řekl Hnilička.
    Návrhy radnice přijímá do 22. září. Na přelomu září a října je posoudí komise.
0 komentářů
přidat komentář

Související články