Letní škola architektury 2014: Kopřivnický brownfield

Vložil
Martin Rosa
26.06.2014 11:50
Severomoravská Kopřivnice je v širším povědomí zapsaná především jako město automobilů Tatra. Známá automobilka prošla v posledním čtvrtstoletí zásadním útlumem výroby a byť stále funguje a dodává těžké nákladní automobily do celého světa, její tovární areál je z části nevyužitý a neudržovaný. Jedním z takto problematických míst je nárazníkové pásmo mezi samotnou továrnou a městem. Jde o zanedbané místo, které však v sobě skrývá obrovský potenciál do budoucna. Částečně fungující a částečně zchátralé tovární haly a další průmyslová infrastruktura zde bezprostředně sousedí se samotným centrem města. Nachází se tu i fungující železniční trať s hlavním nádražím. Proto byl tento kopřivnický brownfield vybrán jako ideové téma třetího ročníku letní školy architektury navazující na úspěšné letní školy Beskydské vize 2012 a Vize pro Plasy 2013, které proběhly v rámci projektu Architektura mimo centra.

Dvě desítky studentů a absolventů tuzemských fakult architektury budou v období od 5. do 13. září řešit jak celkovou koncepci tohoto území, tak i konkrétní průmyslové haly a jejich využití pro kulturní účely (například muzeum automobilů). Pracovat budou ve skupinách vedených architekty Karlem Jančou, Pavlem Nasadilem, Svatoplukem Sládečkem, Zdeňkem Trefilem a Radimem Václavíkem. Jde o tvůrce se zkušenostmi s konverzemi nejrůznějších objektů či lokalit a zároveň o lektory předchozích letních škol architektury. Odbornými garanty letošní letní školy je kopřivnický architekt Kamil Mrva a novinář Petr Volf. Ti tuto akci pořádají ve spolupráci se Společností pro právní a ekonomické vzdělávání, Fakultou umění a architektury Technické univerzity v Liberci a za podpory města Kopřivnice a jeho komise architektury a urbanismu, která se budoucím využitím této lokality rovněž zabývá.

Bližší informace o letní škole a možnosti přihlášení naleznete na www.ex-centric.eu. Přihlášku je možno podat do 30. června 2014.
0 komentářů
přidat komentář

Související články