Ministerstvo bude posuzovat, zda je Koloseum v Liberci památkou

Vložil
ČTK
16.06.2014 19:05
Liberec

Liberec - Majitelé Kolosea v Liberci se v nejbližších dnech obrátí na ministerstvo kultury se žádostí o vyřazení budovy ze seznamu kulturních památek. ČTK to dnes řekl Stanislav Burdych, ředitel Mezinárodního centra Universium (MCU), které Koloseum vlastní od roku 2008. Ministerstvo by tak mělo ukončit nejasnosti, zda je budova spojená s počátky dělnického hnutí v Liberci, památkou.

    Libereckým památkářům z Národního památkového ústavu (NPÚ) se nelíbí způsob, jakým se Koloseum opravuje. Podle nich se provádí v rozporu se zákonem. Na základě jejich podnětu vede magistrát s majiteli Kolosea správní řízení, zatím ho ale neuzavřel. "Stále se řeší, zda to je či není památka," uvedla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.
    Budova je sice vedena v seznamu kulturních památek, v katastrálních mapách ale takto označena není. Podle Burdycha dnes navíc Koloseum už není tou stavbou z roku 1877, která vznikla na místě vyhořelého starého statku a pohostinství. "Dvakrát Koloseum vyhořelo, dvakrát byl na něj podán návrh na demolici. Historická budova tady byla někdy před rokem 1949, po těch dvou požárech ale už nemá s historií nic společného," míní. Historický význam má podle něj jen místo, kde se Koloseum nachází. Připomínat by ho mohla pamětní deska.
    Liberecká pobočka NPÚ k případnému vyřazení Kolosea ze seznamu památek může vyjádřit jen v případě, že ji o to ministerstvo kultury požádá. Pokud tak učiní, ani NPÚ zřejmě nebude trvat na tom, aby zůstala budova na seznamu památek. "Provedené zásahy, které pokračovaly i po podání podnětu správnímu orgánu, který ve věci nenařídil zastavení stavby ani další kroky, vedly k celkové devastaci všech architektonických prvků stavby," uvedl ředitel liberecké pobočky Miloš Krčmář.
    Zateplení budovy Kolosea spojené s výměnou oken a dveří je už téměř hotové. "Tento týden dokončíme práce na opláštění a pak už bude zbývat jen nanést novou barvu na fasádu," dodal Burdych. Budovu Kolosea získalo Universium od města za symbolickou korunu, což organizaci otevřelo cestu k evropským dotacím na obnovu zchátralé budovy. Zateplení objektu má snížit náklady na energie o čtvrtinu. Jde o projekt za zhruba osm milionů korun, z evropské dotace se zaplatí zhruba polovina nákladů.
    Mezinárodní centrum Universium je obecně prospěšná společnost. Poskytuje poradenství a asistenční a sociální služby lidem se zdravotním postižením. Universium má několik provozů, kde zaměstnává převážně lidi se zdravotním postižením. V centru je mimo jiné kuchyně a počítačová a výtvarná dílna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články