Tchaj-wan otevřel nejdelší silniční tunel v Asii

Vložil
ČTK
17.06.2006 15:10
Brno

Tchaj-pej - Tchaj-wan dnes uvedl do provozu nejdelší podzemní silniční tunel v Asii. Informovaly o tom internetové stránky BBC, podle nichž dosahuje délka tunelu téměř 13 kilometrů a jeho stavba trvala skoro 14 let.

Tunel tvoří klíčový úsek nové tchajwanské dálnice, jejíž celková cena se vyšplhala na dvě miliardy dolarů. Silnice spojuje tchajwanskou metropoli Tchaj-pej se severovýchodním okresem I-lan a zkrátí dobu cesty mezi oběma lokalitami ze současných více než dvou hodin na pouhých 30 minut.
Hlavním cílem stavby silnice byl rozvoj východních hornatých oblastí ostrova; 95 procent obyvatel Tchaj-wanu totiž žije na západním pobřeží.
Stavba tunelu, který je pátým nejdelším svého druhu na světě, byla podle expertů téměř nesplnitelným úkolem. Dělníci se totiž museli probít horským pásmem, které zaujímá centrální část ostrova. Při budování zahynulo kvůli zásypům půdy a povodním 25 lidí, na jejichž počest byla dnes na slavnostní ceremonii odhalena pamětní deska.
Předpokládá se, že tunelem projede denně přes 30.000 aut. V okrese I-lan, který očekává turistický boom, stoupají ceny pozemků a začínají se stavět desítky nových hotelů.
0 komentářů
přidat komentář