Češi na nový byt uspoří za 7 let, Dánové za 2 roky

Vložil
ČTK
14.06.2014 19:35
Praha

Praha - Češi by si na nový byt o rozloze 70 m² uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. K pořízení takového bytu by bylo třeba 7,2násobek průměrného ročního hrubého platu. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí ve 14 zemích Evropy, Ruska a Izraele. Ceny nových bytů v Česku se podle této studie průměrně pohybují kolem 32.556 korun za metr čtvereční, což je nejvíce ze zemí v regionu.
    "Dostupnost vlastního bydlení se ve sledovaných zemích výrazně liší. Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,1násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v České republice je to již 7,2násobek, podobně jako v Polsku a Maďarsku se 7,4násobkem. Pro pořízení nového bytu v Izraeli je pak dokonce nutné počítat s 12 ročními platy," uvedl manažer Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví Petr Hána.
    Porovnání hrubého platu zvolila společnost proto, že v každé zemi je odlišné zdanění práce, což by statistiku zkreslilo.
    Průměrný bytový fond v Evropské unii se loni nepatrně zvýšil na téměř 476 bytů na 1000 obyvatel. Největším bytovým fondem z porovnávaných zemí disponuje Španělsko (18% nad průměrem EU), naopak nejmenším Polsko (25% pod průměrem).
    Nejvíce nových bytů se loni stavělo v Rusku, kde se dokončilo 6,5 bytu na 1000 obyvatel. Nejméně nových bytů loni vyrostlo v Maďarsku a ve Španělsku, kde stále doznívá realitní krize.
    "Z hlediska ukazatelů velikosti bytového fondu i intenzity bytové výstavby dosahuje Česká republika hodnot blízkých evropskému průměru. V roce 2013 to bylo 96%. Z tohoto pohledu tedy není mnoho důvodů k zásadnímu růstu bytové zásoby. Lze spíše očekávat jeho postupnou obnovu," doplnil senior konzultant Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví Pavel Novák.
0 komentářů
přidat komentář

Související články