Proti demolici starobylého domu protestuje v Brně asi 40 lidí

Vložil
ČTK
17.06.2006 14:55
Brno

Brno - Proti demolici starobylého domu U sedmi švábů protestovalo dnes v Brně asi 40 lidí. Shromáždili se před domem v Kopečné ulici, jehož krovy a pavlače mezitím rozebírali dělníci ze stavební firmy. Soukromý majitel objektu má platný demoliční výměr. Památkáři bourání dříve povolili, teď proti němu bojují.

Protestující vkládali velkou naději do pondělní schůzky představitelů města s majitelem a zástupcem ministerstva kultury. Chtějí proto, aby byla demolice dočasně pozastavena. Ministr Vítězslav Jandák slíbil, že dům prohlásí za kulturní památku. Práce však nebyly přerušeny. "Takhle se zdá, že už nebude o čem jednat," řekla ČTK organizátorka protestu Radana Melková.
Dům U sedmi švábů je rozsáhlý pavlačový komplex ve Starém Brně pod Petrovem. Jeho minulost je nejasná, od poloviny 18. století sloužil jako klášterní špitál, poté jako bytový dům, kde svého času žilo až 500 lidí, převážně ze slabších sociálních vrstev. Později se v něm usazovali umělci i bohémové, v posledních letech studenti a mladí lidé, kterým nevadily spartánské podmínky ve zchátralém, ale romantickém domě s velkým dvorem. Před lety U sedmi švábů sídlila například redakce literární revue Host.
Památkáři v minulosti, ještě před nástupem současného šéfa brněnského pracoviště Petra Kroupy, demolici třikrát povolili. "V platném regulačním plánu Městské památkové rezervace Brno schváleném zastupitelstvem v roce 1999 je dům označen jako objekt určený k asanaci a nové výstavbě. Na přípravě tohoto Regulačního plánu se v roce 1996 podílel i tehdejší Státní památkový ústav v Brně," řekl ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Současný majitel, firma HTT Gerharda Hudecka, získal stavbu v podstatě jako stavební parcelu a chce na lukrativním místě postavit nové byty.
Dnešní demonstraci přihlížel také brněnský radní Petr Paulczynski (ODS). Stavbu označil za barabiznu. "Důležitý je rozvoj města. Podobných domů je v Brně řada, například v lokalitě ulice Bratislavská," řekl novinářům. Demonstrující zareagovali na jeho přítomnost transparentem Radní, prchni. Později se pustil s demonstranty do diskuse, v níž zopakoval, že k demolici nedochází vinou města, ale kvůli liknavosti památkářů.
Podle Pavla Wewiory z brněnského památkového ústavu není hodnota domu ani tak architektonická, jako spíše vývojová a sociální. "V historii města sehrál svou úlohu. Žilo tu dost lidí na to, aby vytvořili komunitu, sociální skupinu," řekl nedávno ČTK Wewiora.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
k regulačnímu plánu MPR
stepank
19.06.06 12:27
zobrazit všechny komentáře