Univerzita v Ústí se zatím neúspěšně snaží prodat Schichtovu vilu

Vložil
ČTK
11.06.2014 20:50
Ústí nad Labem


Ústí nad Labem - Ústecká Univerzita J.E. Purkyně (UJEP) nemá využití pro Schichtovu vilu, která v minulosti sloužila pro ubytování studentů. Místní realitní firma historický objekt nabízí za 21,5 milionu korun. Ostatní vysokoškolské koleje bude univerzita přes léto opravovat, ČTK to řekla mluvčí univerzity Jana Šiková.
    Velkorysá palácová vila ústeckého továrníka Heinricha Schichta byla postavena v neobarokním stylu v roce 1931. Továrníkova rodina objekt, jenž má zastavěnou plochu 500 metrů čtverečních, využívala do roku 1945. Vilu ve čtvrti Vaňov, z níž je výhled na hrad Střekov a údolí Labe, přestala univerzita využívat v roce 2006.
    Součástí nabídky k prodeji je pozemek o ploše 2,5 hektaru a dům správce. V reprezentačních částech vily jsou původní dřevěné obklady a látkové tapety. "S ohledem na dlouhodobé nevyužívání areálu je zapotřebí každoročně vynaložit z rozpočtu UJEP částku okolo jednoho a půl až dvou milionů korun na jeho údržbu," uvedla Šiková. "V současné době probíhá řízení o prohlášení areálu Vaňov kulturní památkou, což by fakticky vyústilo ve zvýšení ročních provozních výdajů v odhadované výši dva až tři miliony korun ročně," doplnila.
    K ubytování studentů slouží aktuálně tři objekty, z nichž dva jsou ve čtvrti Klíše a jeden je přímo součástí budovy univerzity na Severní Terase. Počet míst je 1278 a kapacita je podle mluvčí využita z 75 procent. Za ubytování platí vysokoškoláci zhruba 2700 korun měsíčně.
    Na kolejích se mohou ubytovat i hosté. Zájem o krátkodobé ubytování podle Šikové kolísá v závislosti na ročním období a počtu akcí pořádaných univerzitou. Cena pro hosty je 270 korun na noc, 400 korun zaplatí za nadstandardní pokoje.
    Letní měsíce využívá univerzita k rozsáhlejším opravám. Letos je v plánu oprava střech koleje v Hoření ulici a obvyklá rozsáhlejší údržba, doplnila mluvčí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články