Olomoucká radnice postaví v Topolanech novou hasičskou zbrojnici

Vložil
ČTK
10.06.2014 12:10
Olomouc

Berrel Berrel Kräutler: Požární stanice v Prateln (1. místo v soutěži), vizualizace: Atelier Brunecky
Olomouc - Olomoucká radnice investuje zhruba 15 milionů korun do stavby nové hasičské zbrojnice v městské části Topolany. Dobrovolní hasiči mají nyní v Topolanech základnu v budově bývalé školy, což komplikuje jejich výjezdy k zásahům. Novinářům to dnes řekla primátorova náměstkyně Eva Machová.
    "Po zhruba třech letech intenzivní debaty, která spočívala v úvahách, zda rekonstruovat stávající objekt nebo postavit zbrojnici zcela novou, jsme se rozhodli zvolit druhou variantu," uvedla Machová. Topolanští hasiči mají požární automobil zaparkovaný ve staré zbrojnici, která není vytápěná a chybí v ní vodovod i kanalizace. "Nesplňuje potřeby pro činnost jednotky sboru dobrovolných hasičů, kteří tak pro svou práci musí využívat budovu bývalé školy, kde mají uskladněné i potřebné vybavení," podotkla Machová, podle které hasiči musejí při výjezdu přebíhat mezi oběma budovami.
    Radnice proto v červenci vypíše veřejnou zakázku na demolici staré zbrojnice a stavbu nové základny hasičů v Topolanech. Budova je projektována jako dvoupodlažní. V přízemí bude garáž a zázemí pro dvanáctičlenné zásahové družstvo. V dalším patře vznikne školicí místnost se sociálním zázemím a prostor pro operačního velitele zásahové jednotky.
    "Během července lze podávat nabídky do zadávacího řízení. Jejich posouzení a hodnocení lze očekávat na konci července a samotná stavba by mohla být zahájena v říjnu," řekl primátor Martin Major (ODS).
    Sbor dobrovolných hasičů v Topolanech působí více než 70 let a nyní má 60 členů. "Podílí se jak na řešení mimořádných událostí na katastrálním území Topolan, tak i na dalších významných úkolech ve prospěch obyvatel města Olomouce," řekl vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.
0 komentářů
přidat komentář