Projekt expozice česko-německých vztahů v Ústí se nehnul kupředu

Vložil
ČTK
04.06.2014 16:15
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V ústeckém muzeu stále není expozice o německy mluvících obyvatelích českých zemí a ani se nezačalo s její stavbou. Náklady na realizaci jsou asi 50 milionů korun. Původní termín otevření byl rok 2012. Město hledá řešení, jak plán splnit. ČTK to řekl ředitel muzea a radní pro kulturu Miroslav Král (nezařazený).
    Obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum odevzdala projektovou dokumentaci v říjnu 2012, od té doby se nic neděje. Neuskutečnila se ještě veřejná soutěž na realizaci. "Město má samozřejmě zájem na tom, aby se plánovaná expozice zrealizovala, byť existují jisté pochybnosti nad rozpočtem celé této akce," uvedl Král. Stát se zavázal finančně podpořit vznik expozice, nebylo však určeno kdy a v jaké výši.
    Ústí dostalo na rekonstrukci budovy muzea evropskou dotaci 336 milionů korun, její podmínkou byl právě vznik expozice o česko-německých vztazích. Oprava stála 446,7 milionu korun a trvala pět a půl roku. Pokud expozice nevznikne, městu hrozí, že bude muset evropskou dotaci vrátit. Rekonstrukci muzea vyšetřovala kvůli údajnému předražení policie, případ ale odložila.
    Expozice by se neměla zabývat česko-německými vztahy obecně, ale dějinami soužití česky a německy mluvícího obyvatelstva na území dnešní České republiky. Na expozici Collegia Bohemica je plánováno přes 1500 m² z celkových 2150 m² výstavní plochy.
    Stagnace projektu komplikuje práci celého muzea. "Jsme to často my, kteří tvoříme nárazníkovou zónu nespokojených německých návštěvníků, kteří u nás hledají tu tolikrát zmiňovanou a pochvalovanou, ale bohužel neexistující, expozici o Němcích v českých zemích," vysvětlil ředitel. Problém je také při plánování výstavní činnosti a dlouhodobých akcí. "Je potřeba neustále počítat s tím, že Collegium Bohemicum najednou peníze dostane, a tím ustane celý dosavadní muzejní život," doplnil Král.
    Město, které se potýká se splácením dluhů, nemá na vznik expozice peníze. Pokud se podle Krále ukáže, že není možné realizovat projekt v dané míře, bude město volit skromnější cestu. Zůstane-li požadavek na 50 milionech korun, je podle Krále stát jediným, kdo může finance na projekt poskytnout. "Stát zároveň několikrát poměrně silně deklaroval, že instituce Collegia Bohemica je pro něj důležitá i z hlediska zahraniční politiky," připomněl ředitel.
    Muzeum zatím připravuje stálou expozici o Ústí nad Labem, na kterou nyní zbývá 400 m².
    Collegium Bohemicum, které se zabývá česko-německými vztahy a kulturním dědictvím německy mluvících obyvatel českých zemí, nyní organizuje a podporuje různé kulturní akce, pořádá semináře a přednášky, podporuje badatelské projekty, vypisuje stipendia a organizuje vzdělávací projekty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články