Stržení berlínského Paláce republiky komplikuje nový nález azbestu

Vložil
ČTK
15.06.2006 17:40
Německo

Berlín

Berlín - Stržení berlínského Paláce republiky, někdejšího sídla východoněmeckého komunistického parlamentu, komplikuje nečekaný nález rakovinotvorného azbestu v jeho zdech. Už nyní je jasné, že nečekaný nález znamená prodloužení doby likvidace paláce a zvýšení nákladů. Rozebírání komunistické stavby se totiž od nynějška bude muset odehrávat v mnohem přísnějších podmínkách.

"Azbest byl nalezen na místě, kde by s tím člověk nikdy nepočítal," uvedla mluvčí oddělení pro městský vývoj berlínské radnice Manuela Damianakisová. Přítomnost této látky ve spáře s maltou je totiž z funkčního hlediska nesmyslná.
Azbest byl ze zdí paláce odstraněn až počátkem 90. let; fasáda z bílého mramoru byla odstraněna a budova podstoupila nákladnou sanaci. Podle berlínské radnice bylo možné počítat s tím, že na některých nepřístupných místech ještě tato nebezpečná látka bude, spáry v  betonových deskách k nim ale nepatřily.
Demontáž je zatím zastavena na čtyři týdny. Palác republiky totiž nebude stržen, nýbrž rozebrán v opačném postupu, než se odehrály stavební práce. Nyní ovšem bude třeba přijmout přísná bezpečnostní opatření a před obnovením prací bude nutné přezkoumat místa, kde by ještě azbest mohl být.
Kromě toho nebude možné betonové desky, které jsou ve všech poschodích, odstranit celé jen pomocí jeřábu. Budou je muset rozřezat dělníci v ochranných oblecích a maltu budou muset odsát zvláštním vysavačem.
Pracovníkům na stavbě ale podle berlínské radnice žádné nebezpečí nehrozí. "Celou dobu jsme měřili, žádný azbest se nedostal ven," ujistila mluvčí.
Původně měla likvidace kontroverzního paláce, která má přijít na 12 milionů eur, skončit do Velikonoc 2007.
Palác republiky z  roku 1976 měl podle někdejšího šéfa komunistické strany Ericha Honeckera symbolizovat jednotu lidu, strany a státu. Monumentální budova se v době existence bývalé komunistické NDR stala populárním místem dostaveníček kvůli svým kavárnám, barům a restauracím v šíři nabídky tak netypické pro komunismus. Po sjednocení Německa ale chyběl nápad na využití paláce, z něhož zůstal po sanaci od azbestu jen železobetonový skelet. Po kontroverzních diskusích bylo nakonec rozhodnuto o jeho likvidaci, která začala počátkem letošního roku.

> sledujte bourání v přímém přenosu
0 komentářů
přidat komentář