V Ostravě vznikne databáze soch přístupná na internetu

Vložil
ČTK
24.05.2014 12:55
Ostravě - V Ostravě vznikne databáze soch. Bude přístupná na internetu a má zabránit likvidaci některých děl. Ohroženy jsou podle autorů projektů hlavně některé sochy na sídlištích. Inspirovali se osudem sochy Směrník, která stála před nádražím v Havířově a měla být zničena. Aktivisté zajistili její převoz do areálu Dolu Michal v Ostravě. ČTK o projektu informovala Ilona Rozehnalová ze spolku Za krásnou Ostravu.
    "Hrozba likvidace Směrníku sochaře a výtvarníka Václava Uruby byl pro nás další impulz. Je důležité, aby se situace mapovala. Aby si lidé uvědomili, že mnohdy jde o hodnotná díla. Naše databáze by měla lidem pomoci získat k sochám ve svém okolí vztah a také budeme aktivně usilovat o ochranu těch, kterým hrozí demolice," řekla.
    Podobný osud jako Směrník v Havířově nyní hrozí i kašně před Kinem Luna v Ostravě-Zábřehu. Kino se rekonstruuje a stavební práce mají letos pokračovat v okolí budovy. A právě původní kašna má ustoupit nové oddychové zóně. "Jsme přesvědčeni, že by měla být zachována. Budeme o to usilovat," uvedla Rozehnalová.
    Kašna je postavena uvnitř velkého sídliště. Ohroženy podle ní jsou právě sochy z druhé poloviny 20. století. "Jsou relativně mladé, stojí na sídlištích a lidé k nim ještě nemají vybudovaný vztah," vysvětlila.
    Rozehnalová předpokládá, že databáze ostravských soch může čítat i několik stovek položek. O konečném počtu ale bude rozhodovat odborná komise. V ní zasedne například autor projektu Šumná města Radovan Lipus či památkář Martin Strakoš. Vybírat by se měly jen kvalitní díla.
    Databáze bude vznikat od letošního června. A bude veřejně přístupná. Členové spolku Za krásnou Ostravu předpokládají, že časem vydají i tištěnou mapu či tištěnou publikaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články