Seznam národních kulturních památek se může rozšířit o 25 nových

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.05.2014 10:45
Praha

železárna Stará huť, objekt „Švýcárna“, Adamov
Praha - Seznam národních kulturních památek (NKP) by se mohl rozšířit o 25 nových položek. Nyní je na seznamu s nejvyšší možnou mírou památkové ochrany celkem 272 nemovitostí i movitých památek. V návrhu, který ve středu projedná vláda, je hodně památek průmyslové architektury, doly, plavební kanály a mlýny. Mezi návrhy jsou i dva kostely a dva zámky.

    Národní kulturní památky stanovuje svým nařízením vláda. Z navrhovaného souboru je 11 kulturních památek v soukromém majetku, sedm v majetku krajů a obcí, dva v církevním majetku, tři v majetku státu a dvě památky mají vlastnictví kombinované.
    Soukromý je také monumentální barokní zámek Týnec u Klatov, který již 15 let opravuje sběratel umění Jan Pelánek. Zámek byl postaven v letech 1704 a 1710 a patří mezi první příklady vrcholně barokní rezidence v Čechách. Autorem stavby byl Giovanni Battista Alliprandi, autor třeba Lobkovického či Šternberského paláce na Hradčanech a žák vídeňského architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu. Měřítkem i urbanistickým konceptem se zámek vymyká českému průměru a představuje jeden z prvních úspěšných pokusů o zasazení vrcholně barokní zámecké stavby do krajiny.
    Na seznamu návrhů není žádná památka v Praze, ta ale má evidováno nejvíce národních kulturních památek - 46. Jihočeský kraj má dnes 33 NKP, přibýt by mu měly čtyři - vedle vodní pily v Penikově a Bechyňského mostu je to ještě část souboru plavebních kanálů na Šumavě. Schwarzenberský kanál a Kaplický potok jsou v Jihočeském kraji, Vchynicko-Tetovský kanál je na území Plzeňského kraje. "Plavební kanály svým citlivým provedením dokládají vysokou úroveň a kultivovanost lidských zásahů do přírodního prostředí horské krajiny Šumavy," píší navrhovatelé.
    Čtyři NKP by měly přibýt v Jihomoravském kraji, jež je na tyto nejvíce chráněné památky bohatý, má jich 29. Železárna Stará huť byla postavena kolem roku 1746 a je nejstarší dochovanou vysokou pecí belgického typu ve střední Evropě. NKP se má stát viniční dům v Pavlově z poslední třetiny 17. století, návesní zvonice v Louce, která reprezentuje drobné sakrální stavby charakteristické pro moravské obce, a usedlost v Kučerově s dochovaným žudrem, tedy mohutným rizalitem vystupujícím před průčelím domu.

Seznam objektů navrhovaných na národní kulturní památky

Středočeský kraj
1/ Soubor hornických památek v Březových Horách

Jihočeský kraj
1/ Vodní pila v Penikově se strojním vybavením
2/ Bechyňský most

Plzeňský kraj
1/ Soubor plavebních kanálů na Šumavě (částečně kraj Plzeňský)
2/ Zámek Týnec u Klatov

Karlovarský kraj
1/ Jáchymovská mincovna
2/ Důl Mauritius v Hřebečné
3/ Dlouhá stoka s rybníky Kladským a Novým

Liberecký kraj
1/ Janatův mlýn v Buřanech
2/ Brusírna Harrachovské sklárny se strojním vybavením

Pardubický kraj
1/ Usedlost č. p. 16 v Telecí
2/ Usedlost č. p. 171 v Čisté u Litomyšle
3/ Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích

Královéhradecký kraj
1/ Kostel sv. Jana Křtitele se zvonicí a márnicí ve Slavoňově
2/ Kostel sv. Petra a Pavla se zvonicí a farou v Liberku

Kraj Vysočina
1/ Sklárna v Tasicích
2/ Michalův statek v Pohledi
3/ Zámek Červená Řečice

Jihomoravský kraj
1/ Železárna Stará huť
2/ Viniční dům č. p. 145/1 v Pavlově
3/ Návesní zvonice v Louce
4/ Usedlost č. p. 12 v Kučerově

Zlínský kraj
1/ Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné
2/ Větrný mlýn ve Velkých Těšanech

Moravskoslezský kraj
1/ Kosárna č. p. 146 v Karlovicích
0 komentářů
přidat komentář

Související články