Lidová škola urbanismu - pozvánka na první ročník

Zdroj
Tomáš Vích
Vložil
Tisková zpráva
22.03.2013 13:00
1. Přednáška: „Nové sociálně-prostorové formace“
25. 3. 2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přednášející: Doc. RNDr. Luděk Sýkora, Ph.D., Sociální geograf
Anotace: Přednáška se bude věnovat dvěma procesům transformace sociálně-prostorové organizace měst v postkomunistickém období. Nejdříve se zaměří na proces suburbanizace a utváření městského regionu prostřednictvím integrace míst bydlišť, pracovišť, služeb a zábavy provazující jádro města s jeho narůstající suburbánní zónou. V druhé části bude diskutovat otázky rezidenční segregace, zejména utváření uzavřených a paralelních světů sociálních skupin.
 
2. Přednáška: „Kdo vládne městu? Vliv globální neoliberální ekonomiky na městské rozhodování“
29.4.2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přednášející: RNDr. Michaela Pixová, Ph.D., Sociální geografka
Anotace: O rozvoji soudobého města již nerozhodují politici, ale především velcí ekonomičtí hráči, kteří urbanismu využívají jako nástroje k vytváření zisku. Město není plánováno s ohledem na udržitelný rozvoj a potřeby svého obyvatelstva, nýbrž s ohledem na potřeby investorů a developerů. Tento rozvoj má dalekosáhlé dopady na různé znevýhodněné skupiny obyvatelstva, zejména formou tzv. gentrifikace, tedy omlazováním městských čtvrtí přísunem investic a movitějšího obyvatelstva. Přednáška se bude věnovat zejména vlivu neoliberální ekonomiky a gentrifikace na městské prostředí a jeho obyvatelstvo.
 
3. Přednáška s panelovou diskusí na téma „Obecní bydlení a chudoba – věc veřejná“
3.6.2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Diskutující: Dipl. Ing. Jakob Hurrle, urbanista; RNDr. Roman Matoušek, Ph.D., Mgr. Petr Kučera, Sociální geografové
Anotace: - Romové a chudoba v českých městech, - Vznik sociálně vyloučených lokalit – ekonomika, politika, kultura, - Obecní samospráva, obecní bydlení a (ne)podpora chudých, - Důsledky a rizika sociálního vyloučení pro společnost a pro jednotlivce
 
4. Přednáška „Process of negotiation and public opinion“
Přednáška se bude konat v červnu v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přesný termín bude upřesněn po dohodě s přednášejícím.
Přednášející: Prof. Zoran Stiperski, Sociální geograf z University of Zagreb
Anotace bude doplněna později.
 
Procházka: „Návštěva vietnamského obchodního a kulturního centra Sapa“
21.09.2013 v 15:00 – sraz v stanici Kačerov, na zastávce autobusu č.113
Průvodce:, Mgr. Tereza Kušniráková, členka výzkumného centra GEOMIGRACE Přf UK, Člověk v tísni
Anotace: Podle některých názorů je Sapa nebezpečné rejdiště vietnamských obchodníků s drogami a gamblerů, které ohrožuje český stát. Pro druhé místo exotických nákupů a stolování. Pro třetí hlavní centrum obživy a kulturního a společenského dění v zemi, jejímiž obyvateli nejsou považováni za rovnocenné spoluobčany. Společně s odbornicí na vietnamskou migraci do Česka Terezou Kušnirákovou se podíváme do více i méně známých zákoutí vietnamské Sapy a nahlédneme do světa Pražanů vietnamského původu, který je zahalen mnoha stereotypy, ale především velkou porcí neznalosti. Dozvíme se mimo jiné také to, jakou roli Sapa hraje v procesu integrace Vietnamců do české společnosti, jak Vietnamci vlastně vnímají nás Čechy.
 
5. Přednáška „Charaktery Prahy“
30.9.2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přednášející: Ing. arch. Tomáš Vích, architekt
Anotace: Praha se skládá z různorodých částí města, které mají svůj specifický charakter urbanistické struktury zástavby, způsobu života a skladby místních obyvatel vytvářející místní kontext a génius loci. Jsou to zástavby - rostlá, bloková, monobloková, vilová, sídlištní a satelitní. Přednáška si klade za cíl vzájemně porovnat klady a zápory typických čtvrtí a nastínit způsoby posilování jejich charakteru, který by zachoval klady a eliminoval zápory. Budou diskutovány zkušenosti z publika.
 
6. Přednáška: „Proměna Holešovic“
29.10.2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přednášející: Ing. arch. Jana Zdráhalová, Ph.D., architektka
Anotace: V posledních 20ti letech je možné pozorovat na území Prahy proměnu původních industriálních objektů na  objekty nabízející nové funkce, často se jedná o luxusní bydlení nebo výjimečné služby. Podobné transformace historických částí měst se objevují v západní Evropě již od 70. let. Příspěvek nastíní základní charakter těchto změn, způsob, jakým se nová zástavba začleňuje do původní struktury, i význam přikládaný nové architektuře.
 
7. Přednáška s panelovou diskusí na téma „Město a diskurs“
25.11.2013 od 18:00 v Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1)
Přednášející: Mgr. Jan Šamánek, sociolog
Anotace: Jakým způsobem a v jakých kontextech mluví média a oficiální dokumenty o veřejném prostoru a bezdomovectví v Praze? A jaký to má vliv na reálný sociální život v Praze a na možnosti využívání veřejného prostoru či rozhodování o něm? To jsou hlavní otázky, na něž se bude zaměřovat setkání věnované tématu „město a diskurs.“ V přednášce budou pomocí diskuse ukázek textů a jejich vzájemných interakcí identifikovány typické vzorce zobrazování bezdomovectví v Praze. Ty pak budou diskutovány s ohledem na legitimizaci konkrétních politik řešení problematiky bezdomovectví a na sociální problémy, k jejichž vzniku či prohlubování může určitý způsob zobrazování a vnímání lidí bez přístřeší přispívat. Klíčovým tématem v tomto ohledu budou možnosti využívání veřejného prostoru a rozhodování o něm.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články