Téměř polovina kanceláří v Praze je na hraně své životnosti

Vložil
ČTK
18.05.2014 11:20
Praha

Radka Novak
Praha - Téměř polovina kanceláří v Praze je starší deseti let, to je přitom životnost technologií v moderní kancelářské budově. Vyplývá to ze statistik realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield (C&W), podle které do dvou let čeká rekonstrukce dvě třetiny kanceláří.
    "Budovy postavené v letech 1999-2003 dnes tvoří zhruba 30% všech ploch kategorie A a B v Praze. Dalších 35 procent tvoří prostory vystavěné v letech 2004-2008," poznamenala vedoucí kancelářského týmu Radka Novak.
    Životnost moderní kancelářské budovy se podle ní z hlediska technologií a vnitřního uspořádání odhaduje právě na deset let. "Ještě před uplynutím této doby je potřeba udělat zásadní rozhodnutí, jakým způsobem bude kancelářská budova dále nabízena k užívání. Majitelé se mohou rozhodnout buď pro kompletní rekonstrukci, díky které ji mohou omladit o sedm až osm let, anebo zvolí rekonstrukci částečnou. Toto rozhodování se bude v nejbližších dvou letech týkat zhruba dvou třetin kancelářské plochy v Praze," dodala s tím, že někteří majitelé budou zvažovat i přeměnu budovy například na hotel nebo byty.
    Větší rekonstrukce nyní připravují majitelé budovy Myslbek na pražských Příkopech nebo Prague City Centre v Klimentské ulici. "Obě budovy se nacházejí na prestižních adresách v centru Prahy, a tak lze předpokládat, že poptávka po těchto prostorách potrvá," podotkla Novak.
    Rekonstrukce se vždy týká vstupních a společných prostor budovy, v ideálním případě i technologií budovy. "Co se budovám z devadesátých let již hůře mění, je vnitřní uspořádání pronajímatelných prostor. Ty sice nabízejí open space, dispozice pater však ne vždy odpovídá momentálním trendům," dodala Novak.
    V Praze se nachází 2,9 milionu m² ploch kanceláří. Na konci letošního března mírně přibylo neobsazených kanceláří, celkem jich je v hlavním městě bez nájemce 13,7%.
0 komentářů
přidat komentář