Martina Rajniše proslavily hlavně jeho unikátní dřevostavby

Vložil
ČTK
15.05.2014 10:20
Praha

Martin Rajniš

Praha - S dílem architekta Martina Rajniše je možné se setkat na mnoha, často neobvyklých, místech republiky. Architekt, který 16. května oslaví sedmdesátiny, je totiž mimo jiné autorem či spoluautorem České poštovny na Sněžce, Lesovny u Písku, oceňované pražské továrny firmy Sipral i několika rozhleden.

    Pražský rodák Rajniš vystudoval architekturu na ČVUT a poté řadu let pracoval v uznávaném libereckém studiu SIAL v čele s Karlem Hubáčkem, kde se mimo jiné stal spoluautorem pražského obchodního domu Máj. Po deseti letech SIAL opustil a pracoval na řadě dalších významných projektů, například byl autorem pavilónu Dějiny dopravy na Světové výstavě EXPO ve Vancouveru a v 90. letech spolupracoval na pražském projektu Nový Smíchov.
    V současnosti navrhuje především vzdušné a prosvětlené stavby ze dřeva. Krom poštovny jsou mezi nimi například i rozhledny Bára u Chrudimi a Maják a muzeum Járy Cimrmana u Příchovic v Jizerských horách.
    Profesor Rajniš v minulosti mimo jiné vyučoval architekturu na VŠUP v Praze, působil jako soudce soudu České komory architektů, u jejíhož zrodu stál.
0 komentářů
přidat komentář