V New Yorku se otevře muzeum na místě bývalého WTC

Vložil
ČTK
14.05.2014 20:50
USA

New York

Snøhetta AS

New York - V New Yorku se ve čtvrtek slavnostně otevře muzeum připomínající teroristické útoky z 11. září 2001. Národní památník a muzeum 11. září stojí na místě bývalých "dvojčat", mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC), které se zřítily po nárazu letounů pilotovaných teroristy.
    Památník, jehož hlavní část tvoří dva čtvercové bazény přesně na místech někdejších mrakodrapů, se otevřel pro veřejnost už 12. září 2011. Prostranství nazývané Memorial Plaza jen v loňském roce navštívilo 5,3 milionu lidí.
    Muzejní část komplexu vklíněná mezi bazény se otvírá se zpožděním až nyní. Muzeum se začalo budovat v březnu 2006 a jeho hlavní část se nachází 21 metrů pod úrovní ulice u základů bývalého WTC.
    Do objektu, který navrhl architekt Davis Brody Bond, se vstupuje z pavilonu od norské architektonické firmy Snøhetta. Tato část objektu je vytvořena v dekonstruktivistickém stylu a symbolicky připomíná trosky budovy.
    Součástí multimediální expozice jsou mimo jiné fotografie všech obětí atentátu. V muzeu jsou vystaveny i části zřícených mrakodrapů nebo poničený hasičský vůz. Návštěvníci si mohou poslechnout tísňová volání z 11. září 2001.
    Expozice je rozdělena na dvě části. První nazvaná "In memoriam" je poctou 2983 lidem zabitým 11. září 2001 a také šesti obětem bombového útoku v podzemních garážích budovy z 26. února 1993. Druhá výstava vypráví příběh teroristického útoku z 11. září a toho, co mu předcházelo.
    Prvních šest dnů bude nové muzeum přístupné jen pozůstalým téměř 3000 obětí, záchranářům a lidem přímo postiženým teroristickými útoky. Plánovaná cena vstupenky 24 dolarů (asi 480 korun) některé z nich pobouřila, i když sami vstupné platit nemusí. Muzeum podle nich nemá být turistickou atrakcí generující zisk. Každé úterý od 17 do 20 hodin však bude vstupné zdarma pro všechny.
    Původní plány počítaly s otevřením muzea už před třemi lety, tedy k desetiletému výročí útoků. Stavební práce ale nabraly zpoždění, mimo jiné v důsledku záplav způsobených hurikánem Sandy nebo sporů s majitelem pozemku, které zastavily práce téměř na celý rok.
0 komentářů
přidat komentář