Stát plánuje otevřít justiční palác v Ústí v roce 2018

Vložil
ČTK
11.05.2014 16:30
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ministerstvo spravedlnosti plánuje, že nový justiční palác v Ústí nad Labem za zhruba 850 milionů korun bude stát do roku 2018. Zatím ještě stát nedokončil zadávací řízení a nevybral dodavatele stavby. ČTK to řekl vedoucí tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.
    Výstavba areálu, kde bude krajský a okresní soud, státní zastupitelství a probační a mediační služba je prioritou už několika vlád po sobě. Současné budovy jsou malé a na 600 zaměstnanců se do nich už nemůže vejít.
    Objekt krajského soudu je ve špatném technickém stavu. Budovy navíc stojí v záplavové oblasti na břehu Labe. Za posledních 11 let byl krajský soud třikrát vytopen. Náklady na odstraňování škod po loňských povodních soud vyčíslil na 34 milionů korun.
    Nový justiční areál bude podle Hovorky postaven ve čtvrti Bukov na pozemku, který získal Krajský soud v Ústí nad Labem zčásti bezúplatným převodem od státu a zčásti koupí za dva miliony korun od Ústí nad Labem. Plocha pozemku je 11.000 m². Součástí projektu je parkoviště a prostor pro stravování zaměstnanců.
    Krajský soud nyní zpracovává přípravnou dokumentaci pro investiční záměr. "Následně po registraci akce budou zpracovány další stupně projektové dokumentace včetně dokumentace pro zadání veřejné zakázky na realizaci stavby," doplnil Hovorka.
    Náklady na stavbu odhaduje ministerstvo na 850 milionů korun, v rozpočtu na letošní rok je na projekt 50 milionů korun. Původně stát zvažoval realizaci projektu formou PPP. "Vzhledem k neekonomičnosti byl projekt PPP v roce 2011 ukončen, stavba bude financována ze státního rozpočtu," uvedl Hovorka.
    Současné objekty po dokončení justičního paláce ministerstvo spravedlnosti nabídne nejprve jiným státním institucím a poté prodá. Žádná protipovodňová opatření stavebního charakteru už v nich stát neplánuje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články