Ve Valticích na Břeclavsku začala rekonstrukce barokního divadla

Vložil
ČTK
09.05.2014 19:25


Valtice (Břeclavsko) - Ve Valticích na Břeclavsku dnes poklepem základního kamene symbolicky začala rekonstrukce barokního divadla, zámecké jízdárny a domku zahradníka, kde má vzniknout Národní centrum divadla a tance. Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie. Jihomoravský kraj to dnes uvedl v tiskové zprávě.

    Po opravě vznikne zázemí pro divadelní a taneční soubory, ale také pro badatele, které zajímají dějiny těchto umění. Sály s jevišti budou postaveny tak, aby splnily nároky profesionálů i amatérů, herců i tanečníků. Vedle divadelních a tanečních představení se počítá i s pořádáním tematických výstav.
    Rekonstrukce by by podle dřívějších informací měla stát čtvrt miliardy korun. Divadlu by měla navrátit původní podobu interiéru i exteriéru podle dochovaných archivních materiálů. Navrhovaná technologie má umožnit jak historická představení s potřebnými efekty, tak i soudobá s moderními požadavky. Divadlo za komunismu sloužilo jako garáž pro traktory, později se z něj stala diskotéka.
    Obnova jízdárny valtického zámku spočívá v odstranění nevhodných zásahů. "Věřím, že se tak podaří využít potenciál kulturního dědictví, které máme na jižní Moravě," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Přilehlá budova zahradníkova domku bude využívána jako technické a provozní zázemí pro jízdárnu. Domek projde kompletní obnovou.
    Valtický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, zapsaného od roku 1997 na seznam světových památek UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články