Archeologové na Zelném trhu v Brně našli základy novověké budovy

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
09.05.2014 19:10
Brno

Brno - Vedle řady drobných nálezů odkryli archeologové na Zelném trhu v Brně základy novověké budovy, o jejímž účelu zatím jen spekulují. Jelikož jsou však archeologické práce teprve v začátcích, očekávají další zajímavé nálezy a těší se především na to, že najdou doklady prvního středověkého osídlení z 12. století, kdy vznikalo město, řekl dnes ČTK Antonín Zůbek z obecně prospěšné společnosti Archaia.

    Současný průzkum na Zelném trhu patří k největším v této lokalitě, protože během letošního roku bude náměstí kompletně rekonstruováno. "Je to srovnatelné s průzkumem, který se dělal, když se rekonstruovalo náměstí Svobody. Tam to však bylo zajímavější, protože tam byl zakonzervovaný terén až do dvou metrů," uvedl Zůbek.
    Archeologové jsou na Zelném trhu zatím měsíc, ale práce podle Zůbka teprve začaly podle toho, jak stavbaři odkryli dlažbu. Zatím se jich na náměstí pohybovalo mezi deseti až 18, nyní se však chystají počty zvýšit.
    "Zatím nás nejvíc překvapily plochy v severozápadní části u Malého Špalíčku. Odkryli jsme středověké podzemní prostory, které sloužily jako menší sklípky. Musely souviset s tržištěm a nad nimi mohla být nějaká dřevohlinitá stavba," vysvětlil Zůbek.
    Zmíněné základy větší budovy mají zatím rozměry deset krát 15 metrů, ale po odkrytí další části náměstí se může ukázat, že byla ještě větší. "Mohl to být nástupce středověké stavby. Z náměstí Svobody známe městskou váhu, která sloužila správcům trhu a také jaké zázemí pro trhovce či skladiště. Budova však není na žádném z historických vyobrazení města," zmínil Zůbek obraz obléhání Brna Švédy za třicetileté války a realitu věrně zachycující obraz z poloviny 18. století. Budova tak velmi pravděpodobně stála v mezidobí mezi těmito událostmi. "Bude potřeba rešerše písemných pramenů. Zatím jsem v žádné odborné literatuře toto téma nezaznamenal," doplnil Zůbek.
    Kromě pozůstatků prvního městského osídlení z 12. století mohou archeologové narazit také na hmotné prameny z pravěku z doby 2000 až 1000 let před naším letopočtem. "Víme, že v té době tu bylo nesouvislé osídlení, v 90. letech minulého století se na Staré radnici našly tři žárové hroby," uvedl Zůbek.
    Archeologické práce se řídí harmonogramem stavby. "Dokud se budou dělat zemní práce, budeme tady," řekl Zůbek. Rekonstrukce Zelného trhu za 60 milionů korun má být hotová ještě v letošním roce, ideálně tak, aby se tam mohly konat vánoční trhy.
0 komentářů
přidat komentář