Soše Michelangelova Davida hrozí, že se kvůli prasklinám zhroutí

Vložil
ČTK
06.05.2014 19:45
Florencie (Itálie) - Soše Davida, která znázorňuje ideál mužské krásy italské renesance, hrozí, že se zhroutí pod vlastní vahou. Nejde o sochu stojící před středověkým opevněný palácem v centru Florencie Palazzo Vecchio (Starý palác), která je jeho věrnou kopií, ale o originál z rukou Michelangela Buonarottiho. Originální socha je umístěna v místní Gallerii dell'Accademia.
    Podle odborníků jsou Davidovou Achillovou patou kotníky, v nichž byly zjištěny prasklinky, upozornil italský tisk. Dílo, odhalené v roce 1504 a uložené v florencijské akademii od roku 1873, doplácí na své stáří a "nadváhu".
    Michelangelo Davida vytesal z údajně ne právě nejkvalitnějšího bílého mramoru, který je sám o sobě měkký a po určitém čase se začíná drolit. Hmotnost 5,5 tuny a zužující se spodní část sochy představuje pro tento kámen nadměrnou zátěž. Praskliny se objevily i na pařezu, o který se David opírá pravou nohou. Ten tam je, aby dodal soše potřebnou stabilitu.
    Samotné praskliny nejsou ničím novým - objevovaly se na soše už v minulosti a vždy byly vyplněny sádrou. Podle odborníků dílu uškodilo to, že bylo na náměstí ve Florencii vystaveno větru a dešti po tři staletí. Navíc byla socha tehdy nakloněná dopředu, což ji také dlouhodobě škodilo.
    Při dávných bouřlivých nepokojích byla soše také uražena ruka, která se rozlomila na více místech. Oprava i další restaurační zásahy pak dílu spíše uškodily. Nyní odborníci zvažují, zda originál Davida neumístit do bezpečnějšího sklepení, kde by byl uchráněn před vibracemi a případným zemětřesením, které by pro ni mohlo být osudné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články