Sušice koupí velmi cenný renesanční dům na náměstí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.05.2014 11:15
Sušice (Klatovsko) - Sušice koupí za devět milionů korun renesanční dům na náměstí, nazývaný Rozacínovský dům nebo také Stará lékárna, jeden z nejstarších a nejcennějších ve městě. Zřídí tam muzeum královského města a informační centrum, které je nyní ve stísněných prostorách na radnici. Dům, který často měnil majitele, patřil poslední roky italské firmě, která ho chtěla původně přestavět na hotel. Téměř čtyři roky ho pak prodávala realitní kancelář. S budovou Muzea Šumavy jde o dvě nejkrásnější dominanty náměstí, řekl ČTK starosta Petr Mottl (ODS).
    "Zastupitelstvo už koupi schválilo," dodal. V současné době se dokončují smlouvy o převodu nemovitosti. Její odkup už schvalovali zastupitelé před zhruba dvěma lety, ale nakonec pro něj ruku nezvedli. Cena devět milionů korun byla podle Mottla hraniční, pod níž dosavadní majitel jít nechtěl, protože objekt koupil za 9,5 milionu Kč. Za tuto cenu jej také v poslední době nabízela realitní kancelář.
    Konkrétní náklady na rekonstrukci vyjdou až z projektu. Podle hrubého odhadu budou mezi 25 až 30 miliony korun. "Projekt a financování by se měly připravit příští rok a další rok by se to mohlo zrealizovat. Rychlost rekonstrukce bude na novém zastupitelstvu," uvedl Mottl. Sušice bude určitě usilovat o dotace, ale počítá s výrazným vlastním podílem. "Dalo by se to realizovat i na etapy, tedy začít od důležitých věcí jako střechy a podobně. Měli bychom si s tím trochu pohrát, protože jde o krásný dům a nemá cenu tam nic uspěchat," dodal.
    Město se v minulých letech snažilo s majitelem dohodnout, aby dům začal opravovat. O koupi začalo jednat až když bylo jasné, že hotel nebude. "Teď chceme ten dům zachránit sami," řekl.
    Rozacínovský dům s renesančním štítem a sgrafitovou fasádou a s plochou 1300 m² byl původně gotický. Má stejně jako Muzeum Šumavy základy ze 14. století; oba jsou desítky let kulturními památkami s vysokou uměleckou a architektonickou hodnotu; jsou úzce spjaté s dějinami města. "Jde o dva nejkrásnější a nejdochovalejší domy," řekla ředitelka Muzea Šumavy a zastupitelka Zdeňka Řezníčková.
    Podle ní je stav bývalé lékárny vevnitř "zoufalý". Italové tam chtěli mít hotel s historickou fazonou, ale narazili na památkáře. "Městu jsme nabídli, že tam vybudujeme stálou expozici na libovolné téma, protože ve sbírkách máme dost věcí," uvedla. Podle Řezníčkové bylo v domě sídlo CHKO Šumava. Národní park pak před lety objekt prodal. "Poté dům měnil majitele a dvakrát jím při povodních protekla voda. Uvnitř to zůstalo rozkopané, protože správa CHKO tam začala provádět stavební úpravy. Krovy jsou ve strašném stavu," řekla ředitelka.
    Starosta dlouhodobě podporuje, aby v domě vzniklo muzeum královského města Sušice a ještě například expozice o sirkařství. Podle Mottla má krajské Muzeum Šumavy regionální zaměření a věnuje se hlavně historii regionálního sklářství. O jedenáctitisícovém městě tam není tolik, kolik by si radnice představovala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články