Rozhlednový boom v Česku úspěšně pokračuje

Vložil
ČTK
23.04.2014 21:45
Praha

B3 atelier: Rozhledna na Kelčském Javorníku
Praha - Rozhledny jsou v Česku fenoménem, který zejména v posledním desetiletí zažívá výrazné obrození. Nejvíce rozhleden bylo sice vybudováno na přelomu 19. a 20. století v souvislosti s rozmachem nejrůznějších okrašlovacích spolků, ale nové vyhlídkové stavby se v hojném počtu staví také v současnosti. V sobotu 26. dubna bude v této turistické sezóně otevřena první rozhledna, konkrétně se jedná o rozhlednu Špulka u Lbosína na Benešovsku.
    Aktuálně se uvádí, že v ČR je asi 350 rozhleden, podle některých zdrojů až 365. Zatímco v letech 1948 až 1989 bylo postaveno pouze pět nových rozhleden, jen za posledních pět let jich bylo nově vybudováno přes stovku. Většinou se jedná o telekomunikační věže, které druhotně slouží k účelu rozhlížení se do kraje, některé nové rozhledny ale patří i k architektonicky vydařeným objektům.
    V současné době ale nejsou všechny rozhledny na území českých zemí veřejnosti přístupné, k těm nepřístupným patří například oblíbená kamenná věž na Bramberku v Jizerských horách, která spolu se třemi penziony v okolí půjde 30. dubna do dražby. Stejný osud potkal i chatu s rozhlednou na šumavském Pancíři.
    Pojem rozhledna nelze úplně jednoznačné definovat a názory na jeho vymezení se liší. Podle odborníka a autora řady knih o rozhlednách Jana Nouzy by měla rozhledna být "vyhlídkovou stavbou vytvořenou lidskou činností, která je určena či dodatečně upravena k účelům rozhlížení, s vyhlídkovým prostorem umístěným alespoň několik metrů nad okolním terénem, přístupná široké veřejnosti (byť jen v určitém časovém nebo historickém období) a všeobecným povědomím jako rozhledna uznávaná". Podle rozhlednového znalce Vladimíra Pohoreckého je "klasickou" rozhlednou "věž, která byla postavena pro turistickou veřejnost za účelem výhledu".

Výběr nových rozhleden, které by měly být otevřeny v letošním roce:

CIBULKA - Unikátní třicetimetrová rozhledna s vyhlídkovou kopulí ve tvaru cibule vyrůstá na Šibeničním vrchu (666 metrů nad mořem) nad městem Oloví na Kraslicku. Ocelová rozhledna s dřevěnými prvky by měla být veřejnosti otevřena počátkem letních prázdnin a turisté z ní budou mít možnost rozhlédnout se na vrcholky Krušných hor, Slavkovského lesa i Karlovarsko. 

HAVRAN - Bývalá vojenská hláska na nejvyšším vrchu Tachovska (895 metrů), stojí jen 300 metrů od německé hranice. V minulosti sloužila československé armádě ke sledování vojenských radiotechnických cílů a navigačních systémů letadel armád států NATO. Ocelová 24 metrů vysoká věž byla po odchodu vojáků v roce 1992 opuštěna a postupně chátrala. V loňském roce začalo občanské sdružení stavbu opravovat a letos 14. června by měla být pro turisty rozhledna slavnostně otevřena. Za dobré dohlednosti je z věže vidět Šumava, Slavkovský les, za mimořádně příznivých podmínek i Alpy. Do konce září by měla nad Tachovem vyrůst další nová rozhledna, vysoká 25 metrů.

KOTEL - Výhled na Rokycansko se nabídne od 10. května turistům z 28 metrů vysoké ocelové věže nacházející se ve výšce 575 metrů nad mořem.

RADOŠOV - Patnáctimetrová ocelová rozhledna s dřevěnými prvky se v současné době dokončuje mezi vinohrady na kopci Radošov (246 metrů) u Veselí nad Moravou. Věž, která má svou siluetou připomínat číši vína, doplní vybudování dvou turistických tras kolem města - desetikilometrové pro pěší a pětadvacetikilometrové pro cyklisty. Návštěvníkům bude nová rozhledna zpřístupněna od 31. května a za dobré viditelnosti poskytne výhled až na Pálavu u Mikulova.

ŠPIČÁK - Po letech příprav vzniká na železnorudském Špičáku (1202 metrů) na Šumavě 26,5 metru vysoká rozhledna. Stavba bude mít základní ocelovou konstrukci a plášť ze dřeva a turisté by se z ní měli poprvé rozhlédnout první červencový den. Areál na Špičáku, který je v zimě největším lyžařským areálem na české straně Šumavy a v létě funguje jako bikepark, by měl letos otevřít také novou restauraci a parkoviště.

ŠPULKA - Na vrchu Březák (532 metrů) u Lbosína na Benešovsku byla dokončena rozhledna Špulka, která se turistům otevře 26. dubna. Architektonicky zajímavá dřevěná konstrukce měří i s anténou 45,6 metru a vyhlídkovou plošinu má umístěnou ve 30 metrech. K rozhledně vede nově vybudovaná naučná stezka s informačními panely.

Vývoj počtu nových rozhleden v ČR:

Rok Počet
2003 20
2004 11
2005 13
2006 17
2007 13
2008 10
2009 27
2010 15
2011 25
2012 25
2013 15
0 komentářů
přidat komentář

Související články