Kašna s barokními sochami v Chrudimi se opět naplní vodou

Vložil
ČTK
12.06.2006 16:05
Pardubice

Pardubice - Historická kašna na Žižkově náměstí v Chrudimi se opět naplní vodou a bude okrasou svého okolí. ČTK to řekla mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová. Oprava kulturní památky s barokními sochami bude stát město přibližně 300.000 korun, dalších 700.000 korun pochází ze státní dotace.

"Po opravě bazénu bude kašna plně funkční a bude v ní voda jako kdysi," uvedla Drašnarová. Rekonstrukce začala počátkem května a skončí během září. Součástí oprav bude také restaurace a konzervace sedmi soch a dvou váz, oprava dlažby okolo kašny a doplnění dřevěných laviček a kované mříže.
Takzvaná Novoměstská kašna byla postavena roku 1873 z kamene, který zbyl po kašně v nedalekém Heřmanově Městci. Na kamenném zábradlí je postaveno celkem sedm soch, svatý Eustach, Jiří, František Serafínský, Jáchym, Vilém, Jan Nepomucký a Anna. Barokní sochy pocházejí z bývalého parapetu děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Projekt je dílem významného architekta 19. století Františka Schmoranze, autorem většiny soch je pravděpodobně chrudimský sochař Jan Pavel Čechpauer.
0 komentářů
přidat komentář